Huvud Linux Hur man installerar Linux Mint
Linux

Hur man installerar Linux Mint

Hur man installerar Linux Mint
Anonim

Få ditt nya operativsystem igång på Windows eller Mac

Image

Det mest praktiska sättet att förbereda ett installationsprogram för Linux Mint är att ladda ner en bild och skriva den till en USB-tumenhet. Tummenheter är billiga och gör utmärkta bärbara verktygssatser när din Linux Mint-installation är klar.

Ditt första steg är att ladda ner en installationsbild från Linux Mint-webbplatsen. Det finns tre olika versioner av Linux Mint. Trots att de alla är baserade på samma programkärna erbjuder de var och en en annan skrivmiljö som är installerad som standard:

  • Cinnamon är en gaffel på GNOME Desktop (vi jämförde Ubuntu Unity desktop och GNOME tidigare). Linux Mint-utvecklarna startade när GNOME 3 tog en annan inställning till skrivbordslayout.
  • Filosofin för MATE-skrivbordet är liknande, även om dessa utvecklare beslutade att använda version 2 av GNOME-skrivbordet som bas.
  • XFCE har länge varit skrivbordets val för äldre, lågdrivna hårdvara.

Några kriterier att ta hänsyn till när du fattar ditt beslut inkluderar följande:

  • Layoutkonventioner : Alla tre dessa stationära datorer använder en känd layout som innehåller en applikationsstarter, aktivitetsfält och systemfält. Var och en stöder också skrivbordsikoner. Men deras arrangemang är något annorlunda bland dem, så kolla in dem och se vilken du gillar bäst.
  • Standardapplikationer : Skrivbordsmiljöer kallas sådana eftersom de inte bara är bakgrundsytan som innehåller dina ikoner. De inkluderar verktyg som filhanterare och textredigerare också. Kolla in varje alternativ och se om det finns ett "måste-ha" bland de appar som de tillhandahåller.
  • Estetik : Skrivbordsmiljön representerar utseendet och känslan genom vilken du interagerar med din dator. Om det är funktionellt men fult blir resultatet en mindre än perfekt upplevelse. Välj en skrivbordsmiljö du gillar, och kom ihåg att du kan installera alternativa teman.

När du har valt en version laddar du ner ISO-filen från Linux Mint-webbplatsen och väljer 32- eller 64-bitarsversionen beroende på maskinens processor. Vet du inte vilken du har? Om du är på en ganska modern Mac kommer den att vara 64-bitars. Om du är osäker följer du den här guiden för att bekräfta vilken av dessa du behöver.

Skriv Linux Mint till en startbar USB-enhet

Image

När du har en kopia av Linux Mint måste du skriva den till en USB-enhet. Den här processen är inte så enkel som att kopiera ISO-filen till tumenheten. Det kommer i princip att ställa in tumenheten som en startbar hårddisk, så att din dator kan köra operativsystemet från den.

Ett populärt alternativ är Win32 Disc Imager. Vi har täckt detta tidigare, så att du helt enkelt kan följa dessa steg för att göra en startbar Linux Mint tummenhet! När du är klar har du en installationsenhet som startar på datorer som är skyddade av Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), som de flesta moderna maskiner använder som standard. Skrivprocessen är lika enkel som att välja den ISO-fil som du laddade ner i fältet Bildfil och välja enhetsbokstaven för din USB-enhet i rullgardinsmenyn Drive .

Image

På macOS, Etcher, io ger ett liknande sätt att bränna en bild. Med bara tre knapptryckningar väljer du din bild, USB-enheten och startar skrivprocessen.

Med det färdiga installationsprogrammet i handen är det dags för dig att stänga alla dessa appar och starta om till Linux-land.

Linux Mint Live Desktop

Image

Enheten du förberedde startar kommer att startas upp i en "levande" skrivbordsmiljö. Här kan du prova all mjukvara och funktioner som Linux Mint har att erbjuda. Två saker att tänka på när du kör ett live desktop:

  • För det första sparas inte ändringar du gör (som att skapa dokument). Nästa gång du använder enheten återställs den till sitt ursprungliga tillstånd.
  • Att köra ett operativsystem från en USB-enhet är också långsammare än från en hårddisk, så döm inte Linux Mints prestanda baserat på denna erfarenhet.

När du är redo att ta steget dubbelklickar du på ikonen Install Linux Mint på skrivbordet för att starta processen.

Installera Linux Mint

Installationsguiden installerar Linux Mint på din maskin i bara några steg.

Steg 1: Språk

Image

Det första steget är att välja ditt språk - det är det språk som det installerade operativsystemet kommer att använda. Du kan naturligtvis ändra detta senare.

Steg 2: Tangentbord

Image

Välj sedan din tangentbordstyp. Du kan använda textrutan nedan för att säkerställa att tangenterna registreras korrekt.

Steg 3: Proprietär programvara

Image

Följande skärm kommer att fråga om du vill installera egen programvara. Du kommer sannolikt att välja det här så att du kan spela olika typer av mediefiler (som MP3-filer).

Steg 4: Installationsmål

Image

Installatören kommer att ge dig ett par alternativ för var det kommer att installera Mint. Välj Radera disk och installera Linux Mint för att använda hela hårddisken, men var medveten om att den sedan kommer att ta bort allt på den enheten permanent . Så igen, se till att du har säkerhetskopierat alla viktiga data. Du kan också välja att kryptera hela OS på den här skärmen eller använda Logical Volume Manager (ett Linux-system för effektiv hantering av data på hårddisken). Båda är säkra att antingen aktivera eller lämna inaktiverade, men kom ihåg att om du krypterar ditt operativsystem kan du uppleva en mindre prestandahit.

Om du har ett annat operativsystem (t.ex. macOS) på enheten som du vill behålla måste du välja det sista alternativet, Något annat . Detta gör att du manuellt kan välja var Mint ska installeras bland hårddiskens partitioner. Besök guiderna för dubbel start på en Mac eller Windows-PC för instruktioner om vilken partition du ska välja.

Steg 5: Tidszon

Image

Vid denna punkt kommer guiden att ställa ett par frågor till medan installationen startar. Först är din tidszon, som installationsprogrammet antagligen kommer att gissa korrekt baserat på din plats.

Steg 6: Användarnamn och lösenord

Image

Slutligen blir du ombedd att ange ditt fulla namn, ett användarnamn, ett datornamn (hur det dyker upp i det lokala nätverket) och ett lösenord. Du har också möjlighet att kryptera din personliga mapp, vilket du bör göra om du inte krypterade operativsystemet som helhet.

Steg 7: Starta om

Image

Du kan äntligen koppla av nu när installationen är klar. Installationsprogrammet visar några bilder som beskriver funktioner i Linux Mint medan saker och ting går samman.

När du är klar ombeds du att starta om din dator. Klicka på knappen Starta om nu och ta bort USB-enheten med installationsprogrammet.

Image

Efter omstarten kommer du att landa på en skärm där du kan logga in med det användarnamn och lösenord du skapade tidigare.

Image

Grattis, ditt Linux Mint-skrivbord är nu redo att njuta av!