Huvud Andra Hur man fixar en dator som slås på men som inte visar någonting
Andra

Hur man fixar en dator som slås på men som inte visar någonting

Hur man fixar en dator som slås på men som inte visar någonting
Anonim

Vad du ska göra när din dator startar men skärmen är svart

Image

Innan du börjar mer komplicerad och tidskrävande felsökning med resten av din dator, se till att skärmen fungerar korrekt.

Det är möjligt att din dator fungerar bra och att din bildskärm är ditt enda problem.

 • Kontrollera att din dator har fullt strömcyklat. Med andra ord, se till att din dator har startat om helt igen - se till att den kommer från helt släckt läge.

  Ofta tycks en dator "inte vara på" när den faktiskt bara har problem med att återuppta antingen från standby / viloläge eller viloläge i energisparläge i Windows.

  Du kan stänga av datorn helt i energisparläge genom att hålla strömbrytaren intryckt i 3 till 5 sekunder. När strömmen är helt avstängd, slå på din dator och testa om den startar normalt.

 • Felsök orsaken till ljudkoden om du har turen att få en.

  En pipkod ger dig en mycket god uppfattning om exakt var du ska leta efter orsaken till att din dator stängs av.

  Om du inte löser problemet genom att felsöka den specifika ljudkoden kan du alltid återvända hit och fortsätta med stegen nedan.

 • Rensa CMOS.

  Om du rensar BIOS-minnet på ditt moderkort kommer BIOS-inställningarna att återgå till fabriksinställningarna. En BIOS-felkonfiguration kan vara anledningen till att din dator inte startar hela vägen.

  Om du rensar problemet med CMOS löser du problemet, se till att alla ändringar du gör i BIOS är slutförda en i taget så om problemet kommer tillbaka vet du vilken ändring som orsakat problemet.

 • Kontrollera att nätspänningsomkopplaren är korrekt inställd.

  Om ingångsspänningen för strömförsörjningen inte är korrekt (baserat på ditt land) kanske din dator inte slås på helt.

  Det finns en god möjlighet att din dator inte slår på alls om den här brytaren är fel, men en felaktig strömförsörjningsspänning kan också förhindra att din dator startar ordentligt på detta sätt också.

 • Placera om allt möjligt inuti din dator.

  Image

  Återuppsättning kommer att återupprätta de olika anslutningarna inuti din dator och är ofta en "magisk" fix på problem som den här.

  Se till att alla kablar är korrekt anslutna. Om till exempel videokortet ombord har inaktiverats kommer att ansluta en VGA-kabel till den att leda till ingenting på monitorn, även om datorn är påslagen. I det här fallet vill du ansluta VGA-kabeln till rätt grafikkort.

  Försök att sätta om följande och se sedan om datorn börjar visa något på skärmen:

  • Sätt tillbaka alla interna data- och strömkablar
  • Sätt tillbaka minnesmodulerna
  • Placera alla utvidgningskort igen

  Koppla ur och sätt tillbaka tangentbordet och musen också. Det finns ingen stor möjlighet att tangentbordet eller musen gör att din dator inte slås på helt, men vi kan lika gärna ansluta dem igen medan vi återupptar allt annat.

 • Placera CPU endast om du misstänker att den kan ha lossnat eller kanske inte har installerats ordentligt.

  Image

  Vi uppmanar detta separat för att chansen att en CPU lossnar är väldigt smal och att installation av en är en känslig uppgift. Detta är inte ett stort problem om du är försiktig, så oroa dig inte!

 • Kontrollera orsakerna till elektriska shorts i datorn.

  Detta är ofta orsaken till problemet när datorn stängs av av sig själv, men vissa shorts kan också förhindra att din dator startar helt eller visar något på skärmen.

 • Testa din strömförsörjning.

  Image

  Bara för att datorns fläktar och lampor fungerar betyder inte att strömförsörjningen fungerar korrekt. PSU tenderar att orsaka fler problem än någon annan hårdvara och är ofta orsaken till att en dator inte kommer hela vägen.

  Byt ut strömförsörjningen omedelbart om den misslyckas med något test du utför.

  När du har bytt ut strömförsörjningen, förutsatt att du gör det, håll din dator ansluten i 5 till 10 minuter innan du slår på den. Detta ger tid för viss laddning av CMOS-batteriet, vilket kan ha tömts.

  Vi vill göra denna punkt mycket tydlig - hoppa inte över ett test av din strömförsörjning och tänka att ditt problem inte kan vara PSU eftersom "saker får ström." Strömförsörjningen kan fungera i varierande grad - en som inte är fullt funktionell behöver bytas ut.

 • Starta din dator med enbart hårdvara. Syftet här är att ta bort så mycket hårdvara som möjligt och samtidigt behålla din dators förmåga att slå på.

  Om din dator startar normalt med bara nödvändig hårdvara installerad fortsätter du till steg 11.

  Om din dator fortfarande inte visar något på din skärm, fortsätt till steg 12.

  Det här steget är tillräckligt enkelt för att en nybörjare ska kunna slutföra, tar inga specialverktyg och kan ge dig mycket värdefull information. Det här är inte ett steg att hoppa över om datorn efter alla stegen ovan fortfarande inte startar helt.

 • Installera om varje hårdvara som du tog bort i steg 10, en bit åt gången, testa efter varje installation.

  Eftersom din dator är påslagen med bara den nödvändiga hårdvaran installerad måste dessa komponenter fungera korrekt. Det betyder att en av hårdvarukomponenterna som du tog bort orsakar att din dator inte slås på ordentligt. Genom att installera varje enhet tillbaka till din PC och testa dem varje gång hittar du så småningom hårdvaran som orsakade ditt problem.

  Byt ut den hårdvara som inte fungerar när du har identifierat den. Dessa maskinvaruinstallationsvideor bör vara praktiska när du installerar om din hårdvara.

 • Testa din dators hårdvara med ett Power On Self Test-kort. Om din PC fortfarande inte visar information på din bildskärm med något annat än nödvändig datormaskinvara installerad, kommer ett POST-kort att hjälpa dig att identifiera vilken bit av återstående hårdvara som orsakar att din dator inte kommer på helt.

  Om du inte har och inte vill köpa ett POST-kort, hoppa till steg 13.

 • Byt ut varje viktigt hårdvara i din dator med en identisk eller motsvarande reservdel till hårdvara (som du vet fungerar), en komponent åt gången, för att avgöra vilken hårdvara som gör att din dator inte kommer på hela vägen. Testa efter varje maskinvarubytes för att avgöra vilken komponent som är felaktig.

  Den genomsnittliga datoranvändaren har inte en samling arbetande reservdatorer hemma eller på jobbet. Om du inte gör det, rekommenderar vi att du går igenom steg 12. Ett POST-kort är ett billigt och mer rimligt tillvägagångssätt än att lagra reservdatorer.

 • Slutligen, om allt annat misslyckas, måste du förmodligen söka professionell hjälp från en datorreparationstjänst eller från din datortillverkares tekniska support.

  Tyvärr, om du inte har ett POST-kort eller reservdelar att byta in och ut, vet du inte vilken del av din viktiga PC-hårdvara som är felaktig. I dessa fall har du inget annat val än att lita på hjälp från individer eller företag som har dessa resurser.

 • Visar din dator fortfarande ingenting på monitorn? Se Få mer hjälp för information om att kontakta mig på sociala nätverk eller via e-post, posta på tekniska supportforum med mer.

  Missade vi ett felsökningssteg som hjälpte dig (eller kanske hjälpte någon annan) att fixa en dator som inte visar något på skärmen? Låt oss veta så skulle vi gärna inkludera informationen här.