Huvud Andra Hur fixar jag min dator?
Andra

Hur fixar jag min dator?

Hur fixar jag min dator?
Anonim

Vill du inte fixa din dator själv? Här är dina alternativ

Image
 • Tillverkares webbplatser
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  Om du hittat dig själv här, antar jag att din dator är trasig och du redan har bestämt att fixa den själv förmodligen inte är något du vill göra.

  Så vad är nästa?

  Allt du vet säkert är att din dator måste sluta bryta så snart som möjligt, men ringer du teknisk support? Tar du det till en datorreparationstjänst?

  Innan du gör något, se Enkla korrigeringar för de flesta datorproblem. I det stycket talar jag om bara några, enkla saker som vem som helst kan göra som kan göra tricket och låta dig undvika att behöva betala för en lösning.

  Om de inte fungerar eller inte använder problemet, läs nedan för all hjälp du behöver för att fixa din dator.

  First Things First: Don't Panic

  Innan vi kommer till dina alternativ för att fixa din dator vill jag se till att du känner dig bekväm med tanken på att fixa den alls.

  Det kan vara en skrämmande tanke och lita på dina ovärderliga data med människor du inte känner. Hur vet du om dina data är säkra från att raderas eller, kanske värre än, säkra från att ses på av reparationstekniken?

  Tid och pengar är också stora problem. Att veta hur mycket reparationen kan kosta, om problemet är så stort att en ny dator är en bättre idé, och hur länge de kan ha datorn, är frågor jag hör hela tiden.

  Se Fixa din dator: En fullständig FAQ för svar på dessa frågor, plus mycket mer om att få en dator eller annan teknik arbetad med.

  Nu när du förhoppningsvis är mer bekväm med tanken att lita på någon annan med din dator, eller åtminstone har vidtagit försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv, här är de tre huvudalternativen du har för att fixa din dator:

  Alternativ 1: Be en vän fixa det åt dig

  Mycket ofta är ditt bästa sätt att be om hjälp från en mer teknisk kunnig person i ditt liv.

  Fördelarna med att få en teknisk smart vän att fixa ditt datorproblem är tydliga: det är ofta helt gratis och också oftast det snabbaste sättet att komma igång igen.

  Tror du inte att du känner någon som kan hjälpa? Det gör du förmodligen. Alla verkar känna någon som är "bra med datorer" och om du tänker på det kommer någon säkert att tänka på.

  Faktum är att jag någonstans i din utökade familj är en "go-to gal / kille" som alltid verkar ha svaret på din datorfråga. 12-åringen ner på gatan är förmodligen värt att fråga också!

  Om du har turen att få denna vän bo i närheten, har du mycket tur. Om inte, och problemet är inte för allvarligt, kan hon eller han kunna fixa det på distans. Det finns gott om gratis fjärråtkomstprogram som din vän kan använda för att komma in i din dator utan att någon av er behöver lämna hemmet.

  Det är fortfarande bra att få hjälp av en vän, men om din dator fortfarande är garanti, se till att din vän vet så att de inte gör någonting som kan ogiltiggöra den garantin. Om din vän kommer till den punkten i deras felsökning, är alternativ 2 förmodligen ett bättre sätt att gå.

  Slutligen, eftersom du säkert vill hålla vän- och familjesamlingar konfliktfria i framtiden, ta en titt på Hur du kan beskriva ditt problem till en datorreparatör för några användbara tips. Även om du inte är en expert är det mycket du kan göra för att fixa din dator går smidigt.

  Alternativ 2: Ring teknisk support

  Om du är "tur" nog att uppleva ett problem tidigt i ditt ägande av din dator kan du ha rätt till gratis teknisk support som en del av din garanti, till och med en ersättningsdator.

  De flesta datorer har minst ett års garanti men din dator kan ha levererats längre, eller så kan du ha köpt en utökad garanti vid den tidpunkt då du köpte din dator.

  Tyvärr vet de flesta datorägare inte vilka slags problem som täcks av deras garantier, och inte heller när garantin upphör. Om du inte är säker och inte kan hitta dina garantiuppgifter, hitta din datortillverkares telefonnummer och ring dem för att få reda på det.

  Din datortillverkares tekniska supporttjänst kanske fortfarande kan hjälpa även om din dator är utan garanti, men den hjälp kommer förmodligen att kosta dig en hög timavgift. I det här fallet är det ofta billigare och lättare att anställa oberoende hjälp: Alternativ 3.

  Läs hur du pratar med teknisk support innan du ringer. Att vara beredd och veta hur man kommunicerar problemet som din dator har kan spara tid, upprepa samtal och till och med pengar.

  Teknisk support börjar vanligtvis med en telefon-konversation, vilket innebär att du kan göra det praktiska felsökningsarbetet på datorn på begäran av teknikern i andra änden av linjen. Problem som inte kan lösas tillsammans via telefon resulterar vanligtvis i att du måste skicka datorn i flera veckor. Om du har tur är ett lokalt, auktoriserat servicecenter ett annat alternativ.

  Om du upplever ett stort problem med din dator strax efter att du har köpt den, är det ofta en bra idé att be om att byta ut datorn helt. Utan viktiga data för dig att oroa dig för att spara är det ofta lättare för alla inblandade att bara byta ut den.

  Alternativ 3: Hyra en datorreparationstjänst

  Till sist är men inte minst alternativet att anställa en oberoende datorreparationstjänst.

  Alla städer i världen, och även de flesta mindre städer, har mer än ett alternativ när det gäller datorreparationstjänster. Tyvärr gör många val inte enklare - tvärtom.

  Se hur du bestämmer vart du ska ta din dator för reparation för mycket hjälp för att räkna ut vilken tjänst som kommer att vara bäst för dig. Det finns faktiskt ett antal saker att tänka på.

  Se också igenom våra viktiga frågor för att ställa en datorreparationstjänst innan du förbinder dig. Där hittar du frågorna du borde ställa och de svar du borde få.

  Slutligen vill jag nämna datorreparationer online som ett alternativ. När du anställer en datorreparationstjänst online börjar du vanligtvis med ett telefonsamtal och till slut tillåter tjänsten att ansluta till din dator på distans så att de kan lösa problemet.

  Se Är online-datorreparationer ett bra alternativ? för mer om dessa tjänster, som vanligtvis kostar mindre än att fixa din dator i en lokal butik.

  Tyvärr, eftersom fjärråtkomst är en så stor del av denna typ av dator fix-it-tjänst, är det vanligtvis bara en bra idé om datorproblemet du har inte påverkar din förmåga att ansluta till internet eller om det uppenbart är problemet är inte hårdvarorelaterat.