Huvud ny & nästa Hur man blir förare för Uber eller Lyft
ny & nästa

Hur man blir förare för Uber eller Lyft

Hur man blir förare för Uber eller Lyft
Anonim

 • 5G trådlös
 • 3D-design
 • 3d-utskrivning
 • Smart hem
 • Raspberry Pi
 • avMolly McLaughlin

  Molly K. McLaughlin har varit teknikförfattare sedan 2004. Hennes arbete har dykt upp på PCMag, Dealnews, Wirecutter och andra.

  31

  31 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Att köra för Uber eller Lyft är ett sätt att tjäna extra pengar på sidan, men det finns många saker att tänka på innan du hoppar in, inklusive att förstå kvalifikationer, potentiella intäkter och kostnader du kommer att ådra dig som förare.

  Eftersom Uber- och Lyft-förare använder sina egna bilar är de ansvariga för underhållet och att hålla bensintanken full. Eftersom båda ride-delningstjänsterna behandlar sina förare som entreprenörer är det förmodligen en bra idé att konsultera en revisor om hantering av kvartalsskatter och affärsutgifter. Även om Uber-kvalifikationerna liknar Lyft-förarkvalifikationer, finns det några grundläggande skillnader som vi kommer att beskriva nedan förutom viktiga överväganden. Dessutom varierar vissa av dessa föreskrifter beroende på stat och stad.

  Uber mot Lyft

  Många av förarkraven är desamma för Uber och Lyft. För att bli en Uber- eller Lyft-förare måste du vara minst 21 (23 i vissa orter), även om personer över 19 år kan köra för leveransservice som UberEATS. Blivande förare måste använda en iPhone eller Android-smartphone. Bakgrundskontroller är obligatoriska och kräver ett personnummer. förare måste ha en ren körrekord. Uber-förare måste ha minst tre års erfarenhet av körning, medan Lyft-förare måste ha ett körkort som är minst ett år gammalt.

  Andra krav varierar beroende på stat och stad. I New York måste förare Uber och Lyft till exempel ha en kommersiell licens från NYC TLC (Taxi and Limousine Commission) och ett kommersiellt licensierat fordon. I de flesta fall behöver förare dock bara ett körkort. Uber har flera baslinjekrav för fordon i alla stater, men återigen kan vissa orter ha ytterligare regler.

  Uber-fordon måste vara:

  • En fyra-dörrs bil, lastbil eller minibuss. (Manuell transmission är OK.)
  • Kan rymma minst fyra passagerare
  • Högst 15 modellår

  Uber-fordon får inte:

  • Var ett hyrbil
  • Ha kosmetiska skador
  • Har kommersiellt eller taxirelaterat varumärke

  Om du kör en bil som du inte äger (t.ex. en familjemedlem) måste du inkluderas i fordonets försäkring.

  Lyftfordon måste ha:

  • Åtminstone fyra dörrar, inklusive hoppdörrar. (Manuell transmission är OK.)
  • Fem till åtta platser, inklusive föraren
  • Minst fem säkerhetsbälten

  Lyftfordon får inte:

  • Var mer än 12 år gammal, vilket är något strängare än Uber
  • Ha kroppsskador eller företags varumärke

  Båda ride-delande företag inspekterar fordon för att säkerställa att de är i funktionsdugligt skick, med funktionell värme och AC.

  Fördelar och nackdelar med att köra för Uber och Lyft

  Båda ride-delningstjänsterna har samma upp- och nackdelar. I ett nötskal:

  Fördelar för förare:

  • Välj dina timmar
  • Avvisa åkattraktioner av någon anledning. (Inte i överflöd.)
  • Se passagerarbetyg innan du hämtar dem

  Nackdelar för förare:

  • Betraktade entreprenörer, inte anställda
  • Ansvarig för bilunderhåll och avskrivningar
  • Risk för oegentliga eller till och med våldsamma passagerare

  Den viktigaste nackdelen med att vara en Lyft eller Uber förare är att du kan ställa in ditt schema och arbeta så många eller så få timmar du vill. Förarna betalas för varje resa per minut och mil och kan acceptera och avvisa åkattraktioner på önskemål, även om båda företagen föredrar om du inte vägrar kunder för ofta.

  Varje Uber- och Lyft-förare har ett betyg baserat på ett genomsnitt av passagerarrecensioner. Efter en åktur kan passagerarna anonymt betygsätta sin förare på en skala från 1 till 5 och lämna en kommentar. Högre betyg innebär att fler resor får din väg. Förarna betygsätter också passagerare anonymt. Uber-passagerare kan se sitt betyg i appen, medan Lyft-passagerare kan få sitt på begäran. Chaufförerna kan se passagerarbetyget innan de accepterar eller avvisar en körbegäran.

  Nackdelarna med att vara en Uber- eller Lyft-förare är att båda företagen klassificerar förare som entreprenörer och därmed inte tar ut skatter av sin lön. Det är ditt ansvar att spara pengar för att betala skatter och lära dig om affärsavdrag. Uber- och Lyft-förare använder också sina fordon, vilket betyder att de är på kroken för allt underhåll, inklusive reparation av kosmetiska skador. Du måste vara säker på att allt är i funktionsdugligt skick, inklusive dörrlås och el-fönsterbrytare. Fordonet kommer sannolikt att avskrivas snabbare än om det bara var för personligt bruk. Om du har en bil som är ungefär ett dussin eller fler år gammal måste du uppgradera till en nyare modell.

  Förare kan inte alltid se en passagerares destination innan de accepterar en åktur, vilket innebär att du kan hamna på en lång resa i slutet av din skift, till exempel, eller befinna dig i ett utkört område.

  En annan övervägande är passagerarnas beteende. Du kan bli utsatt för våldsamma och berusade passagerare som kan överfalla dig eller skada ditt fordon. Uber och Lyft hjälper dig i dessa situationer, men det kan fortfarande vara obekvämt eller till och med traumatiskt att hantera aggressiva passagerare. Du bör överväga att installera en streckkam för att övervaka bilens interiör.

  Bli betald som en Uber- eller Lyft Driver

  Uber betalar sina förare varje vecka via direktinsättning. Drivrutiner kan också använda Instant Pay för att överföra pengar i realtid till ett betalkortkonto. Instant Pay är gratis om du registrerar dig för ett Uber-betalkort från GoBank eller 50 cent per transaktion om du använder ditt betalkort. Uber-förare kan dra fördel av företagets belöningsprogram för att spara pengar på underhåll av fordon, ekonomisk rådgivning och mer. Dessutom kan förare hänvisa nya ryttare och förare för att få en belöning när de tar sin första åktur.

  Lyft betalar också varje vecka och har ett alternativ för direktbetalning som kallas Express Pay; transaktioner kostar 50 cent vardera. När passagerare tippar med appen behåller förarna hela beloppet. Förare kan också spara pengar på bränsle och underhåll med Lyfts belöningsprogram, kallad Accelerate. Ju fler turer du genomför varje månad, desto bättre är belöningarna, som också inkluderar vårdstöd och skattehjälp. Riddelningstjänsten har också ett remissprogram för ryttare och förare. Lyftförare håller 100 procent av tips också.

  Uber- och Lyft-förare kan tjäna mer under höga tider, där biljettpriserna ökar när efterfrågan på åkattraktioner växer, till exempel under rusningstid eller på helger. Både Lyft och Uber tillhandahåller försäkringar för förare.