Huvud Hemmabio Hörlurar Surround Sound - Grunderna
Hemmabio

Hörlurar Surround Sound - Grunderna

Hörlurar Surround Sound - Grunderna
Anonim

Lyssna på surroundljud med hörlurar - vad du behöver veta

Image

 • Musik för ditt liv
 • Grunderna
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • Kapa banden
 • av Robert Silva

  Robert Silva har skrivit om ljud-, video- och hemmabioämnen sedan 1998. Tidigare var Robert en ljud- / videoekspert för About.com.

  50

  50 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  När du hör i naturliga miljöer eller lyssnar på högtalare, kommer ljudelementen till dina öron vid olika tidpunkter på grund av avstånd, väggreflektioner, studsande av andra föremål i lyssnarmiljön och till och med från dina axlar och delar av huvudet.

  Ett ljud som kommer från en riktning (säg från vänster), även om det hörs av det vänstra örat först, hörs fortfarande på ett minskat sätt av det högra örat när ljudet passerar genom din miljö.

  Alla dessa faktorer ger information om avståndet till ljudkällorna från dina öron. Hur ljud interagerar med ditt huvud och öron kallas HRTF (Head Related Transfer Function).

  Förutom HRTF förändras egenskaperna hos ljud som kommer när du rör dig i din miljö, såväl som rörliga objekt som avger ljud ändrar avståndet från dig (vilket resulterar i Doppler-effekten).

  Ljud i ditt huvud

  Till skillnad från att höra ljud i den naturliga världen eller via högtalare, när du lyssnar på ljud (antingen musik eller filmer) med trådbundna hörlurar eller hörlurar som är anslutna trådlöst till din TV, verkar ljudet komma från ditt huvud, vilket är onaturligt.

  Även ljud som kommer in i öronen från vänster eller höger i en hörlurarmiljö låter som om de är på vänster eller höger sida av ditt huvud, istället för ett avstånd från det.

  Anledningen till detta är att när du bär hörlurar kommer alla ljud till dina öron på samma gång, vilket innebär att det inte finns några avståndsledningar och inga naturliga ljudreflektioner, vilket negerar HRTF-effekten.

  För att kompensera, det finns olika tekniker som kan användas för lyssnande av hörlurar som levererar ljud med mer naturligt djup som närmare kan närma sig egenskaperna hos ljud som kommer fram till dina öron, som det kan göra med dina öron utsatta för den naturliga miljön. Även användningen av öppna eller stängda hörlurar kan påverka ljudsignaturen.

  Utöka hörlursfältet

  Med stereo handlar det om att utöka ljudfältet att placera ljudelement i mittkanal (som sång) framför dig, medan vänster och höger kanal placeras längre från vänster och höger om ditt huvud.

  Med surroundljud är uppgiften mer komplex, men det är möjligt att placera signaler från vänster, mitt, höger, vänster surround, höger surround eller mer kanal (surroundljud) på ett exakt sätt i "rymden" utanför huvudets gränser, snarare än inuti den.

  Surround Sound med valfritt par hörlurar

  Ett sätt att få tillgång till surroundljud för hörlurar är genom en hemmabiomottagare, AV-förförstärkare eller mobil enhet som tillhandahåller surroundljudbehandling med ett av följande format:

  • Dolby-hörlurar - I kombination med Dolby Pro Logic II-behandling på en hemmabiomottagare kan du utöka två-kanals innehåll till surroundljud. Vissa hörlurar har Dolby Headphone-behandling inbyggd.
  • DTS-hörlurar: X - Tillhandahåller inte bara en horisontell surroundmiljö, utan kan också ge överheadljudkoder med kompatibelt innehåll.
  • Yamaha Silent Cinema - Kan använda valfritt par hörlurar anslutna till alla Yamaha hemmabiomottagare, HTIB (hemmabio-i-en-rutan) eller ljudfält som ger ljudbehandling av tyst biograf.
  • Auro 3D Audio (för hörlurar) - Ger en uppslukande ljudmiljö med både horisontellt och overheadljud beroende på innehåll.
  • Dirac VR - För musik kan man använda valfritt hörlurar med en hemmabiomottagare eller mobil enhet som har Dirac-hörlurar för ljudbehandling. För VR-applikationer för ljud / video krävs kompatibelt VR-huvudbonadssystem och innehåll. Dirac VR-behandling inkluderar head-tracking-kapacitet - om du vrider på huvudet kommer ljuden fortfarande från rätt riktning, precis som när du lyssnar på rumshögtalare eller naturligt ljud.
  • Smyth Research - Kräver köp av en speciell ljudavkodare / processor som tillhandahåller ingångar för källor, t.ex. CD / DVD / Blu-ray Disc-spelare och USB-flashenheter. Innehåller liknande huvudspårningsförmåga som Dirac-systemet.

  Ovanstående teknologier använder algoritmer som skapar en virtuell surroundmiljö som inte bara ger lyssnaren ett höljande ljud utan tar bort det från lyssnarens huvud och placerar ljudfältet i fram- och sidorummet runt huvudet, vilket är mer som att lyssna på en vanlig högtalarbaserat surroundljudsystem.

  Anslut alla uppsättningar av hörlurar till hörlursuttaget, aktivera ett lämpligt format som listas ovan som du kan ha tillgång till, och du kan lyssna på surroundljud utan ljudfält eller mycket högtalare.

  All nödvändig surroundhörlurarljudbehandling för varje metod är integrerad i hemmabiomottagaren, Preamp, Surround Sound Processor eller någon annan kompatibel enhet som du kan ansluta hörlurarna till. Dessa tekniker kan också fungera med trådlösa hörlurar (Bluetooth är begränsat till stereo).

  För hemmabio, se om din hemmabiomottagare (eller en som du kanske överväger) har Dolby-hörlurar, Yamaha Silent Cinema eller annat hörlursystem för hörlurar som gör det möjligt att använda alla uppsättningar av hörlurar.

  Även om din hemmabiomottagare eller en annan enhet som tillhandahåller hörlurar inte lyssnar på inbyggd surroundljud hörlurar, med vissa hörlurar, kan du fortfarande få åtkomst till en surroundlydmiljö.

  Ultrasone S-Logic Surround System

  En annan typ av inställning till surroundljud för hörlurar är av den tyska tillverkaren av hörlurar, Ultrasone. Det som gör Ultrasone-metoden annorlunda är införlivandet av S-Logic.

  Nyckeln till S-Logic är positionen för hörlurarhögtalardrivrutinen. Föraren är inte belägen i mitten av öronplattan, där den skickar ljud direkt till örat, utan något utanför centrum.

  Genom att placera föraren i ett centralt läge skickas ljudet först till det yttre öronstrukturen, där det sedan trattas in i mellan- och innerörat på ett mer naturligt sätt. Med andra ord hörs ljudet som i naturen eller när du lyssnar på högtalare; ljudet når först det yttre örat och skickas sedan in i mellan- och innerörat.

  Denna strategi kan fungera mycket bra. Det finns både en ökad expansivitet och riktad uppfattning av ljudet. I stället för att ljudet bara kommer åt dig från vänster och höger, öppnades ljudet upp till bortom öronkanten. Ljudet verkar komma från något ovanför och något bakom mina öron såväl som från framsidan. Med musik var röst- och instrumentplacering mycket exakt och tydlig.

  Graden av Ultrasone-effekten beror också på källmaterialet som spelas.

  Även om det inte är samma upplevelse att lyssna på DVD- och Blu-ray-surroundljudspår med Ultrasone S-Logic-systemet (bakre ljudeffekter är minimal) som när du lyssnar på en 5.1-eller 7.1-högtalarinställning är det fortfarande trovärdig.

  En nackdel är att centrumkanalen inte är placerad på tillräckligt avstånd framåt; det är mer i mitten av, och något ovanför, ditt huvud. Å andra sidan har vänster-, höger- och surroundeffekter tillräckligt med utrymme och riktning.

  Ultrasone har tagit ett innovativt men ändå enkelt sätt att lyssna på hörlurar som är väl lämpad för att lyssna på antingen musik-CD eller DVD / Blu-ray / Ultra HD Blu-ray-ljudspårmaterial, och det finns ingen extra utrustning eller speciell ljudbehandlingsbehov annat än hörlurarna. Effekten är tillgänglig med alla förstärkare eller mottagare med hörlursanslutning.

  Sennheiser- och Sony-alternativen

  Sennheiser och Sony tillhandahåller ett annat hörlurar för surroundljud. Deras system kombinerar trådlösa hörlurar med en speciell hörlursdekoder / processor / förstärkare. Du kan ansluta en, fler källenheter till "processorn", sända ljudsignalen trådlöst till hörlurarna och lyssna på antingen stereo eller virtuellt surroundljud.

  Personligt holografiskt ljud från Creative Labs

  Kreativets Super X-FI-hörtelefonholografi kräver installation av en speciell Android- eller iPhone-app som använder telefonens kamera för att ta bilder av ditt ansikte och öron.

  • Med hjälp av bildinformationen kartar appen ditt huvud.
  • Efter kartläggning måste du ansluta en Super X-Fi-hörlurarförstärkare (eller använda en hörlurar från Creative som har förstärkaren inbyggd) och registrera dig för ett konto.
  • Super X-Fi-appen laddar ner mappinformationen och valet av hörlurar till förstärkaren för att ge bästa möjliga lyssningsupplevelse med ljudet som verkar komma från högtalare som ligger ett avstånd i stället för inifrån ditt huvud.
  • Super X-Fi Holografisk ljud kan upplevas från källor som Android och iPhones, Mac och Windows PC, Sony PS4 och Nintendo Switch, med mer framöver.

  Surroundljud för hörlurar för spelare

  Förutom hörlurarna för surroundljudlösningar som hittills diskuterats finns det ett ytterligare tillvägagångssätt som är inriktat på konsol- och PC-spelmiljöer.

  Detta alternativ använder hörlurar som ansluter till en intern avkodare / processor i konsolen eller datorn (installation av ytterligare programvara kan också krävas) eller en extern avkodare / processor placerad i anslutningsvägen mellan spelkonsolen eller datorn och spelaren. Resultatet är en intim uppslukande virtuell (som DTS Headphone: X eller Dolby surround) lyssningsupplevelse som kompletterar det visuella spelet.

  Några exempel inkluderar hörlurarprodukter från:

  • Logitech
  • Sennheiser
  • Turtle Beach
  • Corsair
  • Razer - En Razer-modell, Tiamat 7.1 V2 har faktiskt 5-drivrutiner (4 mellanklass / tweeters och en subwoofer) i varje öronplatta och hörlurarna ansluts till en speciell ljudkontroll som innehåller diskret 7.1-kanals surroundljudbehandling som är placerad mellan PC och hörlurar.

  Poängen

  Det finns flera sätt att få tillgång till surroundljud för användning i en lyssnande miljö för hörlurar.

  • Använd virtuella eller digitala ljudbehandlingstekniker som kan användas med valfritt hörlurar. Men du behöver en hemmabiomottagare eller uppspelningsenhet (som har en hörlursanslutning) som har den inbyggda surroundljudbehandlingen.
  • Använd speciella hörlurar som kan skapa en omgivande ljudlyssningsmiljö med alla förstärkare eller mottagare med hörluraranslutning, oavsett om förstärkaren eller mottagaren är utrustad med dedicerad virtuell eller DSP-teknik för lyssning på hörlurshörlurar.
  • Använd ett system som kopplar trådlösa hörlurar med en extern avkodare / processor / förstärkare.
  • För spelare, använd ett alternativ som kombinerar specifika hörlurar med ytterligare avkodning / bearbetningstekniker som kan utföras av din konsol / PC eller en enhet som ansluter till din konsol / PC och hörlurarna.

  Alla fyra tillvägagångssätt fungerar, det är verkligen en del av det alternativ som passar bäst för dina lyssningsbehov.