Huvud webbsökning Farorna med att följa korta länkar
webbsökning

Farorna med att följa korta länkar

Farorna med att följa korta länkar
Anonim

Dessa lilla länkar kan vara ett stort problem

 • Det bästa på webben
 • Sökmotorer
 • Att köra en webbplats
 • av Andy O'Donnell

  En senior säkerhetsingenjör som är aktiv inom internet och nätverkssäkerhet.

  188

  188 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  De är kända som "korta länkar", "förkortade webbadresser" och "Små webbadresser." Vad du än kallar dem, deras syfte är detsamma. Länkförkortningstjänster som Bitly, TinyURL och över 200 andra gör det möjligt för användare att ta en länk som kan vara för lång att posta inom ramen för ett Twitter-inlägg och generera en kortare länk som omdirigerar till den längre URL som användaren vill posta.

  Här är ett exempel

  Du kan ta en lång länk som https://www.lifewire.com/dangers-of-short-links-2487975 och använda en länkförkortningstjänst för att göra det till en fin kort länk som ser ut som https: // tinyurl. se / gp2u3sv.

  Länken ser inte bara ut som originalet, den döljer helt den avsedda länkdestinationen. Det finns inget sätt genom att titta på den korta länken som du kan berätta vad den avsedda mållänken är. Allt du ser i den korta länken är namnet på tjänsten som förkortar servicens webbplats, följt av en sträng av till synes slumpmässiga siffror och bokstäver.

  Varför är detta en dålig sak? Om en internetbaserad dålig kille ville lura dig att besöka en länk som skulle installera skadlig programvara på din dator skulle det vara mer troligt att du faller för att klicka på http://tinyurl.com/82w7hgf, då skulle du vara för att klicka på http: / /badguysite.123.this.is.a otäck.virus.and.will.infect.your.computer.exe. Den lilla URL: n har inget i den som skulle tipsa dig för att det är en länk till skadlig programvara

  Dåliga killar älskar att använda länkförkortningstjänster för att dölja sina malware-länkar. Det är ett mycket populärt sätt att nå en bred publik av människor som ofta klickar på saker impulsivt genom att använda länkförkortning för att publicera skadlig kod och phishinglänkar på webbplatser på sociala medier.

  Kan du säga vart det går?

  Innan du klickar på den slumpmässiga korta länken du såg på Facebook, Twitter eller någon annanstans, bör du använda en "länkutvidgningstjänst" för att inspektera den så att du kan bestämma om dess destination är någonstans du verkligen vill åka.

  Lyckligtvis finns det ett par webbplatser och verktyg som kan hjälpa dig att lära dig där den dolda vägen för de flesta alla korta länkar leder utan att behöva besöka den.

  ChecShortURL är en länkutvidgningstjänst som låter dig mata in en kort länk, som exemplet ovan, och se vad destinationslänken är utan att behöva besöka den. Du kopierar helt enkelt länken du vill kolla in, gå till CheckShortURLcom-webbplatsen, klistra in den förkortade länken i sökfältet och den kommer att visa den avsedda destinationen för den korta länken.

  Korta URL: er försvinner inte snart. De är vettiga för när du försöker hålla dig inom teckengränserna för Twitter-inlägg, och de är helt enkelt praktiska när du har en massiv länk som du försöker läsa någon via telefon eller i liknande situationer.

  Förhoppningsvis kommer vi i den närmaste framtiden se mer webbläsarintegration för utvidgning av länkförhandsvisning och kanske vi en dag kommer att se destinationslänkscanning, där destinationslänken jämförs med en lista över kända dåliga URL: er så vi kan varnas innan vi gör språnget av tro att besöka en okänd webbplats.