Huvud programvara Gråskala och desatureringsmetoder för att ändra färg
programvara

Gråskala och desatureringsmetoder för att ändra färg

Gråskala och desatureringsmetoder för att ändra färg
Anonim

De många ansiktena i svartvitt

Gråskalabilder lagrar värden för ljusstyrka i motsats till färginformation. En typisk gråskalabild är 256 gråtoner från 0 (svart) till 255 (vit).

Svartvit linjekonst är vanligtvis tvåfärgat (vanligtvis svart och vitt) ClipArt, penna och bläckritningar eller blyertsskisser. Konvertering av ett fotografi till linjekonst (som visas på bilden) kan göras för specialeffekter men med bara svarta eller vita pixlar går fotografens detaljer förlorade.

När du konverterar ett färgfoto till B&W är en gråskalabild målet.

02

av 06

RGB-bilder

Även om det är möjligt att skanna en färgbild i gråskala eller ta ett svartvitt digitalt fotografi (med vissa kameror) och därmed hoppa över färgsteget, börjar de flesta bilderna vi arbetar med i färg.

Färgscanningar och fotografier av digital kamera är vanligtvis i RGB-format. Om inte är det vanligt att konvertera till RGB och arbeta med bilden (redigering i ett grafikprogram) i det formatet. RGB-bilder lagrar värden på rött, grönt och blått som normalt skulle utgöra en färgbild. Varje färg består av olika mängder rött, grönt och blått.

Ibland är det nödvändigt eller önskvärt att skriva ut eller visa svartvita (gråskaliga) fotografier. Om originalbilden är i färg kan ett grafikprogram som Adobe Photoshop eller Corel Photo-Paint användas för att konvertera färgbilden till någon form av svartvit.

Det finns ett antal metoder för att få ett svartvitt-fotografi från ett färgfoto. Var och en har sina för- och nackdelar och bästa användningsområden. Prövning och fel är i allmänhet den bästa metoden. De mest använda metoderna använder alternativet "konvertera till gråskala" eller "desaturation" (eller "ta bort färg") i bildredigeringsprogramvaran.

03

av 06

Konvertera till gråskala

Ett av de enklaste och ofta mest effektiva sätten att få färgen ur ett färgfoto är att konvertera den till Gråskala - ett vanligt alternativ i bildredigeringsprogramvara. När du konverterar en RGB-färgbild till gråskala ersätts alla färger med grå nyanser. Bilden finns inte längre i RGB.

Bläckstråleskrivare som RGB så att du ibland kan uppnå bättre utskriftsresultat om du konverterar bilden tillbaka till RGB efter att ha gått gråskala - det kommer fortfarande att vara gråtoner.

 • Corel Photo-Paint: Bild > Konvertera till … > Gråskala (8-bitars)
 • Adobe Photoshop: Bild > Läge > Gråskala
 • Adobe Photoshop Elements: Bild > Läge > Gråskala (säg OK när du frågas "Kassera färginformation?")
 • Corel Paint Shop Pro: Färger > Grå skala

04

av 06

Desaturation (ta bort färger)

Ett annat alternativ för att gå från färg till grå nyanser är desaturation. I vissa bildredigeringsprogram finns det ett desatureringsalternativ. Andra kallar det färgborttagning eller kräver att du använder mättnadskontrollerna för att uppnå denna effekt.

Om RGB-värdena för en bild är desaturerade (färg borttagna) är värdena för var och en samma eller nästan samma för varje färg, vilket resulterar i en neutral grå nyans.

Desaturation pressar de röda, gröna och blåtonerna mot grått. Bilden finns fortfarande i RGB-färgområdet, men färgerna blir gråa. Medan desaturering resulterar i en bild som verkar vara gråskala, är den inte.

 • Corel Photo-Paint: Bild > Justera > Desaturera
 • Adobe Photoshop: Bild > Justera > Desaturera
 • Adobe Photoshop Elements: Förbättra > Justera färg > Ta bort färg
 • Corel Paint Shop Pro: Nyans / mättnad > Ställ in ljusstyrka på "0" > Ställ in mättnad till "-100"

05

av 06

Gråskala kontra desaturering och andra omvandlingsmetoder

I teorin skulle samma färgbild konverterad till gråskala och desaturerad till grå nyanser vara likvärdig. I praktiken kan subtila skillnader vara uppenbara. En desaturerad bild kan vara något mörkare och kan förlora viss detalj jämfört med samma bild i sann gråskala.

Det kan variera från ett foto till ett annat och vissa skillnader kanske inte är uppenbara förrän bilden skrivs ut. Prövning och fel kan vara den bästa metoden att använda.

Några andra metoder för att skapa en gråskalabild från en färgbild inkluderar:

 • Konvertera till LAB-läge och extrahera endast Luminance-kanalen för din svartvita. Resultatet är ganska mycket som gråskala-läge.
 • Extrahera en av RGB- eller CMYK-kanalerna genom att använda en eller kombinera ett par kanaler för att få den effekt du vill ha.
 • Istället för att ta bort all färg jämnt med desaturering, använd kontrollerna Hue / Saturation för att desaturera varje kanal individuellt för anpassade effekter.
 • Skapa en monoton (med en annan färg än svart) eller en duoton för en inte riktigt färg, inte-helt svartvit effekt.

06

av 06

Skriv ut gråskalabilder som svartvita halvtoner

När de skrivs ut med svart bläck konverteras en gråskalabild till ett mönster av svarta prickar som simulerar de kontinuerliga tonerna i originalbilden. Ljusare grå nyanser består av färre eller mindre svarta prickar med avstånd från varandra. Mörkare grå nyanser innehåller mer eller större svarta prickar med närmare avstånd.

Så när du skriver ut en gråskalabild med svart bläck skriver du verkligen ett svartvitt-fotografi eftersom halvtonen helt enkelt är svarta prickar med bläck.

Du kan producera digitala halvtoner direkt från programvaran till skrivaren. Halvtoneffekten som används kan anges i skrivarens PPD (PostScript-skrivardrivrutin) eller anges specifikt i ditt program.

När du skriver ut svartvita foton till en bläckstråleskrivare kan resultaten varieras genom att endast skriva ut med svart bläck eller låta skrivaren använda färgfärger för att skriva ut gråtonerna. Färgförskjutningar - från försumbar till uppenbar - kan uppstå när du använder färgfärger. Emellertid kan bara svart bläck förlora några av de finare detaljerna och resultera i mer uppenbara prickar med bläck - en mer märkbar halvton.

För kommersiell utskrift, lämna gråskalabilder i gråskala-läge om inte din tjänsteleverantör föreslår annat. Beroende på utskriftsmetoden är de svarta och vita halvtonskärmarna mycket jämnare än vad vissa skrivbordsskrivare kan uppnå. Du kan dock ange dina egna skärmar i din programvara om du föredrar (eller för att skapa specialeffekter).