Huvud Antivirus Vanliga frågor om antivirusprogram
Antivirus

Vanliga frågor om antivirusprogram

Vanliga frågor om antivirusprogram
Anonim

 • Nyckelbegrepp
 • av Mary Landesman

  En teknikförfattare som utsågs till en av kvinnorna att titta på inom IT-säkerhet.

  Den bästa antivirusprogramvaran är den som fungerar bäst på ditt system, har de funktioner du vill ha och är lätt för dig att använda. Eftersom alla system är unika bör du utvärdera flera produkter för att hitta den som passar bäst för din PC och din erfarenhetsnivå om du handlar efter ny antivirusprogram. Naturligtvis vill du hålla fast vid endast kvalificerade, ansedda antivirusprodukter som har fått certifiering från de tre stora certifieringsmyndigheterna: Checkmark, ICSALabs och VB100 och som har presterat bra i de rigorösa tester som utförs av AV-Test.org.

  Det finns också frågan om betalt eller gratis antivirus. Trots att det betalda antivirusprogrammet generellt erbjuder fler funktioner som kan ge komplett skydd, kan de som bygger en a la carte-säkerhetslösning klara sig bättre med en av de gratis fristående antivirusskannrarna. För specifika rekommendationer om bästa klass i respektive kategori, se följande:

  Behöver du både ett antivirusprogram och en antispionprogramsskanner?

  Det beror på. Vissa antivirusprodukter, i synnerhet McAfee VirusScan, inkluderar starkt spionprogramskydd, men många andra gör det inte. Om du har pågående problem med spionprogram kan du överväga att lägga till en dedikerad spionprogramskanner till mixen.

  Måste vi avinstallera befintligt antivirusprogram innan du installerar ett nytt?

  Om du byter till en ny antivirusprodukt måste du först avinstallera den tidigare antivirusskannern. När du har avinstallerat måste du starta om datorn innan du installerar den nya skannern.

  Om du bara uppgraderar det befintliga antivirusprogrammet till en nyare version av samma produkt, finns det inget behov att avinstallera den äldre versionen först. Men om den nya versionen är två eller flera versioner nyare än den gamla, vill du avinstallera den gamla versionen innan du installerar den nya. Återigen, när du avinstallerar en befintlig antivirusprodukt, se till att starta om datorn innan du installerar den nya skannern.

  Kan två antivirusskannrar köras på samma system på samma gång?

  Tidigare var det aldrig en bra idé att köra två antivirusskannrar samtidigt. Om bara en av skannrarna har realtidsskydd aktiverat och den andra skannern endast används för att manuellt skanna valda filer, kan de möjligen samexistera på ett fredligt sätt. En del programvara är utformad för att vara den andra skannern i ett system. I några få fall installeras inte en antivirusskanner om den upptäcker en annan antivirusskanner som redan är installerad i systemet.

  Varför upptäcker en skanner ett virus när en annan inte gör det?

  Antivirus är till stor del signaturbaserat. Underteckningarna skapas av de enskilda leverantörerna och är unika för deras produkter (eller de produkter som använder de specifika skanningsmotorerna. Därför kan en leverantör ha lagt till upptäckt (dvs. en signatur) för en viss skadlig programvara medan en annan leverantör kanske inte har det. anledning, det är ofta bättre att köra två olika antivirusprogram.