Huvud Webbläsare Firefox Quantum vs. Chrome: The Dict
Webbläsare

Firefox Quantum vs. Chrome: The Dict

Firefox Quantum vs. Chrome: The Dict
Anonim

Båda webbläsarna är bra. Kanter det ena ut det andra?

Image

I utvärderingen av olika riktmärken är Chrome den tydliga segern, som visas i bilden ovan. Ibland var det bara några procentenheter. Andra gånger, till exempel med MotionMark, var resultaten skandalöst olika.

Detta säkerhetskopierar också den levande upplevelsen av att använda Firefox. Att ladda sidor snabbt har aldrig varit en av dess styrkor. Medan modern Firefox är långt överlägsen jämfört med gamla Firefox, mäter den inte riktigt upp till Chrome ännu

Vinnare : Chrome

Firefox vs Chrome: rendering och noggrannhet

Krom

 • Gör flesta sidor mest exakt

 • De flesta webbplatser testas i Chrome, vilket ger den bästa användarupplevelsen

 • Få renderingar och fel

Firefox

 • Sidor kan visas felaktigt med fel placerade eller icke-funktionella element

 • Återgivning av fel kan inte åtgärdas av användaren

 • Färre utvecklare testar webbplatser i Firefox

Belastningstider är viktiga, men kanske inte lika viktiga som att göra webbsidor korrekt, vilket betyder att sidor ser ut som de ska när de besöks.

För moderna webbläsare är detta faktiskt ett problem. Oavsett vilken webbläsare du väljer, webbplatser verkar konsekvent. Men i kantfall kan skillnader ibland smyga igenom sprickorna.

I dessa fall ger Firefox ibland en webbsida felaktigt. Även om det sällan är ett användbarhetsstörningsfel, kan det ibland bryta webbplatsen. Att öppna sidan i Chrome är vanligtvis lösningen på detta fel.

Även om detta troligtvis bara kommer att påverka en till två webbsidor per månad, är det fortfarande ett problem; vi borde inte behöva prova flera webbläsare för att se till att en webbplats laddas ordentligt.

Vinnare : Chrome

Firefox Quantum vs Chrome: Support för moderna standarder

Krom

 • Stöder de flesta webbstandarder

 • Stöder fler HTML / CSS-element

Firefox

 • Stöder färre webbstandarder och HTML / CSS-funktioner

 • Mozilla gör värdefullt arbete för att skapa webbstandarder

Webben finns på grund av webbstandarder: teknik som anges av World Wide Web Consortium (W3C) för att definiera hur webben ska kodas och tolkas. Dessa standarder möjliggör interoperabilitet och tvärkompatibilitet mellan alla servrar och webbläsare i världen. Utan ett tydligt standardorgan som W3C, kunde webben inte fungera ordentligt.

Image

Eftersom webbstandarder är så viktiga för att Internet ska fungera, måste webbläsare stödja så många standarder som det är rimligt möjligt. Och ju snabbare en webbläsare kan anta nya standarder, desto snabbare kan de implementeras av utvecklare och åtnjutas av användare.

Firefox stöder 488 webbstandarder av de 555 standarder som testats av HTML5Test.com, medan Chrome stöder 528 standarder. Det är en objektiv vinst för Chrome, men det betyder inte så mycket som en skillnad i praktisk användning.

Vinnare : Chrome

Chrome vs Firefox Quantum: Sekretess och säkerhet

Krom

 • Aggressiv användarspårning

 • Spårningsomfånget är oklart och expanderar

Firefox

 • Ingen användarspårning av webbläsaren

 • Inbyggt stöd för Spår inte

 • Inbyggda verktyg för att blockera spårningsverktyg online

Webbläsarhistorik kan vara chockerande avslöjande och Google har också kraften att fånga mer än bara det; de kan se vilka länkar du klickade på och vilka länkar du inte gjorde, noggrant analysera effektiviteten hos olika webbelement och annonser.

Image

Firefox har inga sådana insamlingsmekanismer. Din surfhistorik för Firefox är privat. Mozilla, företaget bakom Firefox, är en ideell organisation med målet att skydda internet och de människor som använder det. De tjänar inte pengar på användarinformation, och de vill inte eller behöver den.

Det handlar dock inte bara om surfhistorik. Det handlar också om inbyggda verktyg för att hålla dig och dina data säkra och säkra. Firefox innehåller aktivt spårningsskydd inbyggt i webbläsaren och aktiveras automatiskt. Firefox letar efter mjukvara som kan spåra din internetanvändning och aktivt subverterar den, långt bortom vad Do Not Track-listan gör. Chrome erbjuder inget sådant skydd.

Vinnare : Firefox

Firefox kontra Chrome: tillägg och anpassning

Krom

 • Det största antalet tillgängliga tillägg

 • Färre anpassningstillägg finns tillgängliga

 • Chrome Store är ett mål för bedragare och hackare på grund av dess storlek

Vad vi inte gillar

 • Mindre bibliotek med tillägg

 • Fler anpassningstillägg finns tillgängliga

 • Lägre användningshastighet ger viss säkerhet genom oklarhet

 • Tillägg måste skrivas om för att fungera med Quantum

Både Firefox och Chrome har stora förlängningsbibliotek. Dessa webbläsarbaserade programvarupaket utökar webbläsarens funktionalitet och utgör en stor del av den moderna webbläsarinfrastrukturen. Tillägg inkluderar verktyg som annonsblockerare, programvara för nedladdning av video, lösenordshanterare, VPN och mer.

Image

Båda webbläsarna har tillgång till breda bibliotek med tillägg byggda av användare och utvecklare och är tillgängliga gratis. Det kan finnas kvantitativa skillnader mellan Chrome-tillägg och Firefox-tillägg, men den kvalitativa skillnaden är i stort sett densamma.

Chrome har en liten kant här på grund av dess användningshastighet. Det är lätt den mest populära stationära webbläsaren på marknaden. Som ett resultat skulle tilläggsutvecklare vara smart att koncentrera sina utvecklingsresurser på Chrome, vilket innebär att tillägg finns ibland bara i Chrome och är inte tillgängliga i Firefox.

Image

Firefox poängterar dock genom att inkludera otroligt djupa alternativ för anpassning. Firefox Color till exempel tillhandahåller ett grafiskt gränssnitt för att ändra din webbläsares färg, så att användare enkelt kan bygga sina egna teman. Det finns mer än Firefox-färger också; strömanvändare kan skriva CSS-kod för att anpassa hur webbläsaren själv ser ut. Om du har tid och lutning kan du få Firefox att se ut som du vill.

I slutändan är båda webbläsarna i princip bundna. Chrome har en liten fördel i användare som vill ansluta och spela, medan Firefox har förmåner för människor som älskar att vrida på vred och fikla med inställningar.

Bedömning : Slips

Firefox Quantum vs Chrome: Användargränssnitt och användarvänlighet

Vad vi gillar

 • Väl utformade och tillgängliga användargränssnitt

 • Lite anpassningsalternativ utöver godkända teman

 • UI matchar inte värdens OS-designspråk

 • Flytande drag-and-drop-omorganiseringsverktyg

Firefox

 • Standardgränssnittet är tillgängligt och navigerbart

 • Slarvig anpassning kan snabbt förvirra gränssnittet

 • Kraftanvändare kan få total kontroll över gränssnittet

 • UI ger en bättre matchning för värdens OS-designspråk

En kapabel webbläsare kan inte göra mycket bra om den är svår att använda. Användargränssnittet eller webbläsarens layout avgör hur lätt det är att använda. Små förändringar kan göra stora skillnader.

Image

Chrome och Firefox följer samma breda layout. Chrome lyckas dock vara enklare att använda, medan Firefox erbjuder betydligt fler alternativ för anpassning, vilket komplicerar användargränssnittet. Menyer kan vara förvirrande organiserade i Firefox, medan Chrome tenderar att skjuta rätt till punkten.

Googles materialdesignspråk syns också i Chrome och det lyser. Det är en läsbar, tydlig layoutmetod, och även med Photons designspråk har Firefox inte samma konsistens.

Det är också lättare att manipulera Chromes användargränssnitt. Knappar och förlängningssymboler kan dras runt Chrome: s verktygsfält utan att gå in i Firefox: s anpassningsläge.

Vinnare : Chrome

Firefox kontra Chrome: ytterligare funktioner

Krom

 • Lätt att skapa och växla mellan användarkonton

 • Chromecast-stöd för strömmande video

 • Synkronisering mellan enheter är robust och ställa in och glöm

Firefox

 • Anpassningsbart läsarläge

 • Inbyggt spårningsskydd aktiverat som standard

 • Pocket tillhandahåller förslagsposter och spara-för-senare funktioner

 • Skärmdumpsverktyg kan fånga hela sidvyer

Inte alla webbläsare skapas lika, vilket innebär att de inte alltid levereras med samma eller jämförbara funktioner som deras konkurrens.

Firefox Quantum

Firefox har utmärkt spårningsskydd. Du hittar också ett läsarläge, som dumpar alla annonser och layoutelement på en sida, där du bara visar den rena texten, som är attraktivt återgivna. En liknande upplevelse i Chrome kräver en förlängning.

Image

Firefox levereras också med Pocket-integration så att du kan spara artiklar för senare. Användare av Pocket kan snabbt spara artiklar, men de är inte de enda som gynnar det. Firefox kan också rekommendera populära inlägg på sidan Ny flik. Även om det kan inaktiveras är det en bra resurs för att hålla jämna steg med dagens nyheter. Den mobila versionen av Firefox har också en nattläge-funktion på webbsidan som ändrar vit bakgrund och svart text på webben till nattvänliga färger.

Firefox på skrivbordet innehåller också inbyggt stöd för webbskärmdumpar. Du kan fånga en full rullningslängd på en webbsida med de medföljande verktygen, något som kräver en förlängning på Chrome.

Google Chrome

Chrome erbjuder några unika funktioner för sig. Stöd för flera användare är det största. Användarprofiler i Chrome separerar surfhistorik, tillägg, utseende och mer i distinkta silon, vilket gör det enklare att dela webbläsaren på delade datorer, samt gör det möjligt för användare att sortera sina surfvanor i hinkar och förbättra deras onlineupplevelse.

Firefox erbjuder något liknande med Containers, som skiljer bläddringsdata. Stöd för flera användare finns tekniskt i Firefox, men det är svårt att hitta och svårare att använda, för att inte tala om mindre användbart.

Cross-browser synkronisering av data är tillgänglig på båda plattformarna, men Chrome implementering är överlägsen. Logga in med ditt Google-konto, och dina webbläsarinställningar, historik, cookies och tillägg delas med alla andra Chrome-instanser med din inloggning. Firefox kan också synkronisera data mellan webbläsare, men det är inte lika robust eller enkelt.

Vi kan inte glömma Chromecast heller. Chrome-användare kan "casta" en webbsida till sin Chromecast och smidigt överföra en video från sin dator eller bärbar dator till deras tv. Firefox inkluderar ingenting som närmar sig detta.

Sammantaget gör Firefox-funktioner det bättre att läsa online. Kroms funktioner är bättre för stöd för flera användare och flera enheter.

Vinnare : Slips

Domen

För de flesta är Google Chrome helt klart den överlägsna webbläsaren. Om du är orolig för sekretess är Firefox det överlägsna valet. I annat fall överträffar Chrome fortfarande Firefox i nästan alla mätbara kategorier.