Huvud sociala media Facebook-vännerlista kan hjälpa till att kontrollera ditt nyhetsflöde
sociala media

Facebook-vännerlista kan hjälpa till att kontrollera ditt nyhetsflöde

Facebook-vännerlista kan hjälpa till att kontrollera ditt nyhetsflöde
Anonim

 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
 • Sociala nätverk
 • avLeslie Walker

  En multimediajournalistprofessor som täcker sociala medier, webbpublicering och internetteknik.

  01

  av 03

  Facebook-vännerlistan kan hjälpa dig att hantera ditt nyhetsflöde och Facebook-livet

  Facebook-vännerlistan är ett kraftfullt verktyg som gör att du kan kontrollera vem som ser vad du gör på Facebook och - lika viktigt - hur mycket du ser för varje väns aktivitet i ditt eget nyhetsflöde.

  Facebook-vännerlistan har två grundläggande funktioner:

  • Det låter dig bestämma vilka vänner som kan se varje statusuppdatering du skickar.
  • Det låter dig också bestämma hur mycket och vilken typ av statusuppdateringar och aktivitetsmeddelanden du vill se från var och en av dina vänner.

  Som standard skapar världens största sociala nätverk ett gäng Facebook-vänlistor åt dig. Dessa inkluderar sådana för dina nära vänner, dina bekanta och alla arbets- eller högskolegrupper du kan tillhöra i nätverket. Du kan också skapa anpassade listor också.

  Varför Facebook-listor gör saker enklare

  En bekväm sak med en vännerlista är att du kan välja en inställning för alla på den med ett enda klick. Det sparar dig själv att behöva redigera visningsinställningarna för varje vän, en efter en, för att dölja Facebook-vänner så att deras uppdateringar inte visas på din vägg eller nyhetsflöde. Lägg bara till dem i din lista med människor du känner på samma sätt.

  Avlägsna bekanta kan till exempel gå på en lista och förlora barndomsvänner till en annan. Arbetskollegor kan bilda en lista, och vänner som delar en hobby med dig kan vara på en annan.

  Ett klick kan ringa upp en lista eller slå ner den i nyhetsflöde

  Åtminstone bör du lägga alla de människor du egentligen inte vill höra mycket från till en viss lista. Om du gör det kan du med ett klick ändra inställningen för hur ofta du vill att deras uppdateringar ska visas i ditt Facebook-nyhetsflöde.

  Ett klick kontrollerar också bokföring till en lista eller blockering av en lista

  Om du har alla dessa människor på en lista tillsammans kan du också selektivt skicka en statusuppdatering till en viss lista och inte få någon annan att se den. Lägg först dina bästa kamrater på din "nära vänner" -lista, och sedan när du skickade uppdateringen vill du inte att någon annan ska se, välj bara listan "nära vänner" från publiceringsrutan och skicka bara din anteckning till det lista. För att skicka inlägg till vissa listor, klicka på rullgardinsmenyn till vänster om inläggsknappen och välj önskad lista.

  Du kan också göra det omvända - blockera en lista med vänner från att se ett visst inlägg. För att göra detta, välj alternativet ”blockera den här listan” när du skickade din uppdatering.

  02

  av 03

  Lägga till personer i en Facebook-vännerlista

  För att lägga till en vän till valfri lista, håll muspekaren över deras namn i ditt nyhetsflöde. En "Vänner" -knapp visas längst ner i popup-rutan. Klicka på det så får du tillgång till en meny med alternativ som styr hur mycket av deras aktiviteter och statusuppdateringar du vill se.

  Dina viktigaste alternativ för kvantitet är "alla", "mest" och "bara viktigt", som mäts av mängden kommentarer, likes och annan aktivitet som det genererar från andra vänner.

  Nära listor över vänner och kunskaper

  Överst på menyn bör du se några befintliga vänlistor; klicka bara på de du vill lägga till personen till.

  Facebook skapar nära vänner för dig

  ”Nära vänner” är en lista som Facebook skapar automatiskt baserat på hur mycket du interagerar med människor i nätverket. Du kan enkelt lägga till eller ta bort personer från den med hjälp av menyn. "Bekanta" -listan fylls inte automatiskt; måste du manuellt lägga till personer till den. Det är bra att gruppera människor du inte vill höra mycket från.

  Hur man skapar en anpassad Facebook-vänlista

  Som sagt skapar Facebook ett gäng listor för dig baserat på dina nuvarande och tidigare arbetsplatser, familjerelationer och skolor du har gått på. Du kan naturligtvis redigera dessa.

  Du kan också skapa nya Facebook-vänlistor. För att skapa en anpassad lista klickar du på länken "Hem" högst upp på en Facebook-sida och klickar sedan på den lilla "MER" -länken bredvid "Vänner" i sidofältet till vänster på sidan.

  Detta tar dig till din sida för att hantera dina Facebook-vänlistor. Redigera valfri lista genom att välja den lilla blyertsikonen till vänster om dess namn.

  Klicka på "Skapa en lista" till höger för att starta en ny. En popup-ruta kommer att bjuda in dig att ge din lista ett namn och börja lägga till medlemmar. (Se bilden högst upp på denna sida.) När du har namngivit den klickar du på "SKAPA" längst ner och sedan leta efter några personer att lägga till.

  Nu när du är redo att fylla i din lista klickar du på "nästa" så förklarar vi hur du lägger till personer till din nya lista.

  03

  av 03

  Skapa en Facebook-vännerlista, lägg till personer till den, hantera där den visas

  När du klickar på "Skapa" för att starta en ny vänlista, ser du en sida som instruerar dig att hitta några personer att sätta på den.

  För att lägga till personer kan du använda sökfältet högst upp på sidan för att hitta vissa vänner. Gå till deras profilsida, klicka på "Vänner" och lägg till dem i en lista. Facebook kan också visa vissa personer under "Listförslag" till höger. Slutligen kan du också bläddra igenom ditt nyhetsflöde och selektivt lägga till personer genom att musa över deras användarnamn och klicka på "vänner" -knappen.

  När du har skapat en lista, klicka på listan och sedan på "Hantera lista" -knappen på höger sida för att hantera vad den kommer att visa vad gäller ditt nyhetsflöde och ticker.

  Du bör se en meny med alternativ som bilden högst upp på denna sida.

  Klicka på "Välj uppdateringstyper" för att ange vilken typ av innehåll du vill se från alla personer i listan. Avmarkera allt på listan om du inte vill se något från dessa personer i ditt nyhetsflöde eller ticker.

  För mer hjälp har Facebook en sida som förklarar alla funktioner i Facebook-vänlistor. Du bör också lära dig hur du justerar dina inställningar för att göra Facebook privat när du behöver det.

  Slutligen bör övningen av att skapa Facebook-vänlistor hjälpa dig att stoppa och tänka på värdet av en Facebook-vänskap - och verkliga vänskap också.