Huvud webbsökning Tidiga sökmotorer: Titta tillbaka på historien om tidig sökning
webbsökning

Tidiga sökmotorer: Titta tillbaka på historien om tidig sökning

Tidiga sökmotorer: Titta tillbaka på historien om tidig sökning
Anonim

Några gamla sökmotorer finns fortfarande kvar

Google 101: Hur man söker och får resultat man vill ha

Startade 1998 av Larry Page och Sergey Brin och driver nu den mest använda sökmotorn på internet. Från ganska strikt början till världens mest använda sökmotor på kort tid är Google Search en av de mycket få sökmotorerna från början av World Wide Web som faktiskt klarade sig det.

Besök Google Search

02

av 24

Yahoo!

Vår recension av Yahoo!

Yahoo! har genomgått många, många iterationer sedan det började börja i början av 1990-talet och visar inga tecken på stopp. Från webbportal till sökmotor till perifera tjänster, Yahoo! har hållit en stor, lojal användarbas genom decennier av webbhistorik.

Besök Yahoo!

03

av 24

Excitera

Överraskande fortfarande kvar idag - och ser ut som det gjorde 2005 - Excite är en av webbens äldsta överlevande portal / sökmotorer.

Prata om throwback; Excite är en av de enda webbportalerna som fortfarande erbjuder ett nedladdningsbart verktygsfält för enkel åtkomst, såväl som möjligheten att anpassa utseendet och känslan för hur sökningar vill att deras Excite ska se ut.

Besök Excite

04

av 24

Ask.com (Ask Jeeves)

Vår recension av Ask.com

Ask.com (tidigare kallat AskJeeves.com) har funnits i olika former sedan slutet av 1990-talet. Användare tycktes vara hängivna till butleren som skulle samla sökmotorresultat baserat på naturlig språket sökningsteknik, ett koncept som vid den tidpunkten det introducerades anses vara absolut revolutionerande.

Besök Ask.com

05

av 24

Lycos

Lycos har funnits länge under internetår och har utvecklats från att tillhandahålla egna sökresultat till piggybacking på Ask.com.

Lycos hemsida erbjuder en hel del alternativ. Huvudsökfältet är centrerat högst upp på sidan. Under sökfältet finns länkar för väder, Lycos Mail, nyhetsrubriker, jobbsökning och några av deras andra tjänster som Tripod, Lycos Domains, Lycos Chat och Angelfire.

Besök Lycos

06

av 24

Picsearch

Picsearch är en sökmotor som enbart syftar till att hitta bilder - foton, clipart, svartvitt innehåll. Det ger bara miniatyrkopior av originalbilderna, men om du väljer en får du en länk för att hitta den fullständiga versionen på källwebbplatsen.

Det är enkelt att hitta bilder med den här sökmotorn - bara navigera till hemsidan och skriv en fråga. Populära sökningar roteras på hemsidan; dessa avser vanligtvis filmer, kändisar eller aktuella nyhetshändelser.

Sökresultaten är organiserade i en tabelllayout. Håll musen över valfri bild visar dess dimensioner och webbplatsen den dras från.

Avancerade sökalternativ inkluderar filtrering efter färg, storlek, orientering och typ (dvs animationer eller ansikten).

Besök Picsearch

07

av 24

Mamma

Mamma-sökmotorn är inte längre tillgänglig. Det utvecklades till en kupongkod och rabattwebbplats 2016, och medan domännamnet, Mamma.com, fortfarande är aktivt idag, används det av Trust Mamma, en webbplats med företagsrecensioner.

Mamma var en riktigt tidig sökmotor. Den introducerades som världens första metasökmotor 1996 och kallades "alla sökmotors moder" eftersom det drog sökresultat från flera populära sökmotorer i sin tid.

Hemsidan var fri från röran och lätt att använda. Du kan söka efter webbsidor, nyheter, bilder, videor och lokal information. Det fanns också en rekommenderad artikellänk som du kunde följa.

08

av 24

Altavista

AltaVista köptes av Yahoo! 2003, och sedan 2013 har omdirigerats till Yahoo! s söksida.

Altavista.com var en sökrobaserad sökmotor, vilket innebar att den skickade ut program som kallas spindlar, eller sökrobotar, för att söka på webben och indexera webbplatser.

AltaVista hade äran att vara en av de äldsta sökmotorerna på webben. Det lanserades 1995 med internetets första webbindex. För en åldersjämförelse startade Google 1998 och Yahoo! började som en internetguide 1994.

Här är några andra "första" och anmärkningsvärda höjdpunkter i AltaVista, enligt deras About-sida:

  • Levererar internets första webbindex (1995)
  • Första flerspråkiga sökfunktioner på internet
  • Första Internet-sökmotor för att starta bild-, ljud- och video-sökfunktioner
  • Mest avancerade internetsökfunktioner och funktioner: multimediasökning, översättning och språkigenkänning och specialsökning
  • Tilldelades 61 sökrelaterade patent, mer än något annat internet-sökföretag

Du kan visa AltaVista som det var 2013 från denna länk på Wayback Machine.

09

av 24

A9

A9s sökportal avbröts 2008.

A9.com var en elegant sökmotor sammansatt av Amazon och drivs delvis av både Google och A9.com själv. När du utförde en sökning, längst ner på sidan med liten text, skulle du se detta uttalande: "Sökresultat förbättrats av Google. Resultat tillhandahålls också av a9.com och Alexa."

Rätt utanför fladdermattan hade du en hel del sökalternativ som erbjuds i form av kryssrutor. Webb och bilder kontrollerades som standard, men du hade också filmer, dina bokmärken, böcker, bloggsökning, Wikipedia, gula sidorna, din historia, referens och din dagbok.

Dessutom fanns det en rullgardinsmeny med titeln Fler val som gav dig, ja, fler val: New York Times, PubMed, NASA, Flickr och andra. Om du väljer någon av dessa rutor kan du söka på dessa webbplatser från A9.

10

av 24

MagPortal.com

MagPortal slutade lägga till nya artiklar 2016.

MagPortal.com var ett fantastiskt forskningsverktyg som låter dig hitta tidningsartiklar på nätet från en mängd olika publikationer. Du kan använda MagPortal.com-sökmotorn för att undersöka en viss fråga eller bläddra i kategorierna för att få en känsla för ett visst ämne.

Denna sökmotor indexerade en lång lista med tidningar, och det mesta av innehållet från dessa tidskrifter var alla tillgängliga inom MagPortal.com (ibland skulle vissa datumfrågor saknas eller utgivare skulle inte göra alla artiklar tillgängliga online).

Besök MagPortal.com

11

av 24

PodZinger

PodZinger-domännamnet finns nu som en japansk webbplats för vuxna. Du kan använda denna Wayback Machine-länk för att utforska PodZinger.com som den fanns 2007.

PodZinger var en sökmotor för ljud och video som drivs av taligenkänningsteknologi från BBN Technologies.

PodZinger-sökmotorn var unik genom att den faktiskt tittade in i de talade orden i mediet för att hitta det du letade efter - och sedan markerade dina söktermer i resultaten.

12

av 24

Spock

Spock är inte längre i branschen. Det var tillgängligt för allmänheten 2007 och köptes sedan av Intelius 2009. Det domännamnet Spock.com omdirigerar nu till en liknande webbplats på US Search.

Döpt "världens ledande folk sökmotor", Spock var en unikt formaterad sökmotor som endast fokuserade på att hitta människor.

Du kan söka efter personens namn för att få resultat från andra webbkällor som Wikipedia och webbplatser på sociala medier. Det var ett centralt läge du kunde använda för att hitta människor som bara använder deras namn.

De bästa gratis människor söker webbplatser

13

av 24

LJSeek

LJSeek tappade sina sökfunktioner 2015. Domännamnet finns idag och marknadsförs fortfarande som ett LiveJournal-sökverktyg, men det fungerar inte som det brukade vara.

LjSeek.com var en mycket riktad nisch sökmotor dedikerad till att siktas genom LiveJournal blogggemenskapen. Om du var en dedikerad LiveJournal-användare eller letade efter information på bloggar, skulle LJSeek vara praktiskt.

Att använda LJSeek var enkelt och ganska mycket som alla andra sökmotorer. Istället för att söka igenom det stora flertalet webbinnehåll skulle du emellertid få resultat endast från LiveJournal.

Du kan söka någons namn, en nyckelfras, ett visst ämne etc. På sidan Avancerad sökning kan du markera en ruta som heter exakt fras för den typen av sökning, och det fanns sorteringsalternativ för att anpassa resultatsidan.

Besök LJSeek

14

av 24

DayPop

Daypop stängde sina dörrar 2008.

Daypop var en sökmotor för aktuella händelser. Det genomsökte webbplatser som uppdateras ofta för att få sökarna de senaste nyheterna. I indexet ingick tidningar, bloggar och tidskrifter online. Vid tiden för nedläggningen indexerade Daypop över 100 000 webbplatser.

En rullgardinsmeny till höger om Daypop-sökrutan låter dig välja vilken typ av innehåll du ville söka efter: nyheter och webbloggar, bara nyheter, bara webbloggar, RSS-nyhetsrubriker eller RSS-blogginlägg.

Du kan också skicka webbplatser till Daypop om de inte redan hade inkluderats. Ett annat alternativ var sidan Avancerad sökning, som låter dig söka på webbplatser på ett specifikt språk och / eller från ett visst område i världen.

En annan anpassning du kunde göra med sökmotorresultaten, vilket var användbart med tanke på att det var en nyhetssökare, är bara webbsidor som publicerades nyligen, var som helst från de senaste tre timmarna upp till två veckor.

15

av 24

Babelgum

Babelgum.com omdirigerar för närvarande till en webbplats om hur man hittar filmer online.

Babelgum var en fantastisk källa för gratis, högkvalitativa och oberoende gjorda videor, musik och filmer. Det var lite annorlunda än andra filmwebbplatser, mest för att det var fullt av oberoende tillverkat innehåll som du kanske inte känner till.

Det enklaste sättet att hitta något du kanske är intresserad av var att bläddra i Babelgum-kanalerna, sedan borra ner i underkategorierna, som film, musik, natur etc.

Du kan också kolla vad Babelgum kallade Passions: Indie Film, Underwater och Indie Music. Det fanns också en praktisk Babelgum Most Popular-sida, plus att du kunde bläddra bland märkta kanaler, som var kanaler sponsrade av ett specifikt märke, eller se vad som skakar vid tävlingen, en pågående serie musik- eller filmtävlingar.

16

av 24

Turbo10

Turbo10.com är inte längre tillgängligt som en djup webbsökmotor. Det blev så småningom ett annonseringsnätverk för betala per klick innan det slutfördes.

Turbo10 var en sökmotor som genomsökte den osynliga / djupa webben för resultat. Den anslöt dig till information från nischspecifika sökmotorer och gav dig tillgång till databaser (som myndigheter, företag och universitetsdatabaser).

I grund och botten klippte Turbo10 ut några av de mellanhänderna du måste göra för att komma till dessa resurser på egen hand. I början hanterade denna sökmotor tiotals miljoner sökningar per månad och samlade osynligt webbinnehåll från hundratals Deep Net-sökmotorer.

20 resurser du kan använda för att söka på den osynliga webben

17

av 24

BoardTracker

BoardTracker är inte längre i tjänst.

BoardTracker var en sökmotor dedikerad till forum och online-anslagstavlor. Det var en mycket riktad sökmotor som gav relativt bra resultat.

Varje resultat hade ikonen för vilket speciellt anslagstavla eller forum som resultatet var från (om det hade ett), det datum då meddelandet ursprungligen publicerades, hur många svar det hade, dess visningsantal, affischens namn eller smeknamn och ett mycket kort kommentar.

18

av 24

AlltheWeb

AlltheWeb har stängts av sedan 4 april 2011. Sökmotorn köptes av Overture 2003, som köptes av Yahoo! 2003. AlltheWeb.com omdirigerar nu till Yahoo! s webbplats.

AlltheWeb (även kallad FAST eller FAST Search) var en sökmotor som startade 1999. Enligt vissa rivaliserade den till och med Google och hade 2002 indexerat över 2 miljarder sidor.

AlltheWeb-sökmotorn erbjöd standard sökverktyg: bilder, nyheter, katalog, personer etc. Du hade också FTP-sökfunktioner för att hitta ljud- och videofiler, plus möjligheten att söka på dussintals olika språk.

19

av 24

WiseNut

WiseNut avslutades 2007. Domännamnet Wisenut.com omdirigerar nu till en koreansk AI-chatbot.

WiseNut startades 2001 och var en generell sökmotor utan krusiduller som erbjöd en gedigen sökupplevelse. Det fanns inte mycket i vägen för snygga sökalternativ, men vad de hade verkade vara relativt bra.

Du kan öppna webbplatsens inställningar för att välja hur många resultat som ska visas på en sida, välja vilka språk du vill söka igenom och aktivera eller inaktivera WiseGuide (för sökrelaterade kategorier) och / eller WiseWatch (för att filtrera vuxelsidor).

Ett annat alternativ som du kan slå på eller av från WiseNut-alternativssidan kallades resultatklustering. Vad det här skulle göra är att gruppera alla relevanta webbsidor från samma webbplats under ett resultat och drastiskt rensa upp resultaten.

20

av 24

Kartoo

Kartoo-webbplatsen är fortfarande tillgänglig på Kartoo.com, men den har inte fungerat sedan 2010.

Kartoo var en visuell metasökmotor. Så här beskrev webbplatsen hur den fungerade:

När du gör en sökning och klickar på OK, startar Kartoo frågan till en uppsättning sökmotorer, samlar resultaten, sammanställer dem och representerar dem i en serie interaktiva kartor genom en egen algoritm.

Resultatskärmen innehöll tre kolumner: den första inkluderade alla ämnen som Kartoo fann som hade något att göra med din sökfråga; den andra hade den faktiska kartan genererad av din sökning; och den tredje kolumnen gav dig möjlighet att skriva ut, skicka eller spara resultatkarta.

21

av 24

Quintura

Quintura slutade arbeta som en sökmotor 2012. Det är domännamnet Quintura.com, som omdirigerar till en hotellbokningstjänst.

Quintura var en sökmotor ungefär som Kartoo eftersom den presenterade information på ett visuellt sätt snarare än en rak textpresentation.

Med Quintura-sökmotorn kan du söka inom ett "tagmoln", som var en samling av termer, vanligtvis relaterade till varandra på något sätt antingen genom sammanhang eller länkar.

Vid första anblicken fungerade Quintura precis som alla andra sökmotorer: du skriver ett sökord och får resultat. Däremot var Quintura annorlunda hur det fungerade efter den första sökningen.

Ditt sökord genererade andra relaterade söktermer som representerades tillsammans i ett stort taggmoln och sedan presenterades dina faktiska sökresultat från webben under taggmolnområdet.

Om du höll musen över något av dessa söktermer, skulle resultaten ändras. När du valde en tagg i taggmoln lades den specifika termen till din ursprungliga fråga.

22

av 24

FoodieView

$config[ads_text16] not found

15 augusti 2012 var FoodieViews sista dag. Foodieview.com omdirigerar för närvarande till en oberoende webbplats. Du kan se hur FoodieView brukade fungera när det var online via denna Wayback Machine-länk.

FoodieView var en receptsökmotor som grundades 2005 som låter dig hitta recept från alla slags källor, inklusive (men inte begränsat till) AllRecipes.com, The Food Network, Epicurious, BBC Recipes och Martha Stewart Recipes.

Den här sökmotorn var användbar för att hitta recept efter maträttens namn, ingrediens, köket eller kock, och den skulle ordna recept och restaurangrecensioner på ett bekvämt ställe.

De släppte sin restaurangguide 2007 för att visa upp sina "Best Of" -listor, till exempel den bästa pizza i Chicago. Du kan bläddra efter stad för att hitta andra listor.

Bästa appar för sista minuten-kockar

23

av 24

Ixquick

Ixquick slogs samman med Startpage 2016 och omdirigerar nu till Startpage.com.

Ixquick var en sökmotor som drog resultat från många olika sökmotorer och kataloger och presenterade dem på en enkel sida. Det definierar egenskaper som skiljer det från andra sökmotorer var dess spännande sekretessfunktioner.

Ixquick-sökmotorn var fast besluten att inte lagra iP-adresser, inte skicka personlig information till tredje parter och inte placera identifierande cookies i din webbläsare. Ixquick erbjöd också säker SSL-kryptering, ett proxyalternativ som tillät anonym surfning, fullständig tredjepartscertifiering och många andra sekretessfunktioner.

Även om ixquick.com nu vidarebefordras till Startpage.com förblir många av dessa funktioner, plus andra. Startpage.com kallas "världens mest privata sökmotor", lagrar inga personuppgifter, stöder "Anonym vy" för alla länkar, spårar inte sökvanor och förhindrar annonser från att följa dig runt på nätet.

24

av 24

Mahalo

Mahalo är inte längre en sökmotor. Det är nu en del av Inside.com, ett nätverk av nyhetsbrev via e-post.

Mahalo-sökmotorn var den första människodrivna sökmotorn. Det brukade vara ganska aktivt när den först debutade 2007.

Så här fungerade det enligt webbplatsen:

Våra guider tillbringar sina dagar på att söka, filtrera bort skräppost och handgjorda bästa möjliga sökresultat. Om de ännu inte har byggt ett sökresultat kan du begära det sökresultatet. Du kan också föreslå länkar till något av våra sökresultat.

Mahalo-hemsidan gav ett par sökalternativ. Du kan söka efter kategori, begränsa din sökfråga helt enkelt genom att välja saker som musik, mat, New York City resor, husdjur osv. Eller så kan du använda sökrutan ungefär som alla sökmotorer.

Alla Mahalo-resultat arrangerades ganska snyggt på en sida. Det var detta som gjorde Mahalo så beroendeframkallande, eftersom redaktörerna gjorde ett fantastiskt jobb med att sammanställa de mest relevanta resultaten för dig, och du fick skörda fördelarna med denna praxis.

Säg till exempel att du letade efter information om ett medicinskt problem. Om du använde Google skulle du få en standardsida med resultat med massor av länkar, som du kan besöka individuellt och utvärdera om de tjänade ditt syfte eller inte.

Mahalo var annorlunda med att om du sökte på samma fråga, skulle du få en sida med resultat, som alla skulle ha blivit utvärderade och sammanfattade för dig på en bekväm plats.