Huvud programvara DPI-grundläggande upplösning för nybörjare
programvara

DPI-grundläggande upplösning för nybörjare

DPI-grundläggande upplösning för nybörjare
Anonim

 • Dokument
 • kalkylblad
 • presentationer
 • Desktop Publishing
 • databaser
 • Animering och video
 • avJacci Howard Bear

  En grafisk formgivare, författare och konstnär som skriver om och undervisar i tryck och webbdesign.

  Upplösning, skanning och grafikstorlek är ett stort och ofta förvirrande ämne, även för erfarna designers. För dem som är nya för desktop-publicering kan det vara överväldigande. Innan du panikerar över tanken på vad du inte vet om upplösning, fokusera på vad du vet och några grundläggande, lättförståliga fakta.

  Vad är DPI-upplösning?

  Eftersom den används i publicering och design på skrivbordet hänvisar DPI-upplösningen till en bilds tydlighet på grund av antalet prickar med bläck som utgör en bild som är tryckt på papper. Termen DPI (prickar per tum) är förmodligen en känd term om du har köpt eller använt en skrivare, en skanner eller en digitalkamera. DPI är ett mått på upplösning. När DPI används korrekt hänvisar DPI bara till en skrivares upplösning och beskriver hur många bläckprickor som fysiskt kommer att appliceras på ett papper per kvadratmeter.

  Prickar, pixlar eller något annat?

  Andra initialer som du kommer att stöta på som hänvisar till upplösning är PPI (pixlar per tum), SPI (prover per tum) och LPI (linjer per tum). Samtidigt som alla dessa förkortningar beskriver upplösning, beskriver de alla upplösning till specifika objekt.

  1. PPI (pixlar per tum) beskriver antalet faktiska pixlar per tum som visas på en stationär skärm, bildskärm, TV etc.
  2. SPI (prover per tum) avser specifikt antalet prover som tagits i en linjär tum i en skanner.
  3. LPI (linjer per tum) beskriver avståndet som tryckta linjer (som består av enskilda prickar) är från varandra. Denna term används vanligtvis endast i kommersiell tryckning.

  Med tiden kommer du att lära dig att utifrån sammanhanget bestämma vilken upplösningsterm som gäller för din fråga.

  Hur många prickar?

  • Oavsett om det är tryckt på papper eller visas på din datorskärm, består en bild av små små prickar.
  • Det finns färgprickar och det finns svarta prickar. I svartvit utskrift skapar storleken och formen på de svarta prickarna och hur nära eller långt ifrån varandra de är tryckta illusionen av grå nyanser.
  • Ju fler små prickar som används (upp till en punkt) desto tydligare blir bilden.
  • Ju fler prickar i en bild, desto större är grafikfilens storlek.
  • Upplösning mäts med antalet prickar i en horisontell med vertikal (eller kvadratisk) tum.
  • Varje typ av displayenhet (skanner, digitalkamera, skrivare, datorskärm) har ett maximalt antal punkter som den kan behandla och visa oavsett hur många punkter som finns i bilden.

  Anslut punkterna för upplösning

  En 600 DPI-laserskrivare kan skriva ut upp till 600 punkter med bildinformation i en tum. Antalet pixlar per tum som visas på en datorskärm kan variera beroende på skärmens storlek. Vanligtvis har 13-tumsskärmar över 200 PPI.

  När en bild har fler prickar än som bildskärmen kan stöda slösas dessa punkter bort. De ökar filstorleken men förbättrar inte utskriften eller visningen av bilden, eftersom upplösningen är för hög för den enheten.

  Ett fotografi som skannas på både 300 SPI och 600 SPI kommer att se ut på samma sätt som på en 300 DPI-laserskrivare. De extra punkterna med information "kastas ut" av skrivaren men 600 DPI-bilden har en större filstorlek på datorn som den sparas på.

  När en bild har färre prickar än som bildskärmen kan stödja blir bilden inte särskilt klar eller skarp. Om du skriver ut en 72 PPI-bild till en 600 DPI-skrivare ser den vanligtvis inte så bra ut som på datorskärmen. Skrivaren har inte tillräckligt med prickar information för att skapa en tydlig, skarp bild. (Dagens bläckstråleskrivare gör emellertid ett ganska anständigt jobb med att få bilder med låg upplösning att se tillräckligt bra ut mycket av tiden)