Huvud sociala media Doxing: Vad det är och hur man kan bekämpa det
sociala media

Doxing: Vad det är och hur man kan bekämpa det

Doxing: Vad det är och hur man kan bekämpa det
Anonim

Tror du att du är anonym online? Tänk om

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
 • byTim Fisher

  Tim Fisher har 30+ års erfarenhet av professionell teknikstöd. Han skriver felsökningsinnehåll och är chef för.

  60

  60 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Nätet är en fantastisk uppfinning som har förändrat vårt sätt att leva våra liv. En av fördelarna med att vara online är förmågan att kommunicera med människor över hela världen utan att avslöja vår personliga information, anonymt publicera våra tankar, åsikter och reaktioner online utan rädsla.

  Möjligheten att vara helt anonym online är en av de viktigaste fördelarna med internet, men denna fördel kan utnyttjas av andra människor, särskilt eftersom det finns ett stort arkiv av information gratis för alla som har tid, motivation och intresse att sätta ihop ledtrådar och ta bort den anonymiteten.

  Vad är Doxing?

  Ordet doxing, eller doxxing, har sitt ursprung i "dokument" eller "släppa dokument", så småningom förkortades helt enkelt till dox.

  Doxing hänvisar till praxis att söka, dela och publicera personlig information från människor på webben på en webbplats, ett forum eller någon annan tillgänglig plats. Detta kan inkludera fullständiga namn, hemadresser, arbetsadresser, telefonnummer (både personliga och professionella), bilder, släktingar, användarnamn, allt de har publicerat online (även saker som en gång tycktes vara privata), etc.

  Doxxing riktar sig ofta till vanliga människor som använder webbplatser anonymt som inte nödvändigtvis är i det offentliga ögat, liksom på alla dessa personer kan vara associerade med: vänner, släktingar, professionella medarbetare och så vidare.

  Denna information kan avslöjas privat eller den kan publiceras offentligt.

  Exempel på doxing

  Tänk på följande situationer som kränker integriteten och raderar anonymitet:

  • Du får ett meddelande från någon med namnet RedDog14 på YouTube. De gillar inte kommentaren du just publicerade på deras video, och hotar att berätta för din anställningsplats som du en gång donerat till en politiskt kontroversiell kampanj.
  • En lokal högskola är värd för en fitnessworkshop. Personen som leder workshopen har en populär Instagram-kanal med hundratusentals följare. En av de personer som deltar i verkstaden bryr sig om något som denna personlighet säger, så publicerar hennes riktiga namn, hemadress och telefonnummer på alla hennes sociala medieplattformar.
  • En gymnasieskolalärare väljer ledningen för skolspel. Vissa elever i klassen håller inte med om detta beslut, så de låtsas vara den här unga mannens vän, får honom att dela personlig information och sedan dela denna information - komplett med bilder - på skolans webbplats.

  Vilken typ av information finns från Doxing?

  Förutom namn, adress och telefonnummer kan doxxing-försök också avslöja nätverksinformation, e-postinformation, organisationsstrukturer och annan dold information - allt från pinsamma foton till olyckliga politiska synpunkter.

  Det är viktigt att förstå att all denna information - till exempel en adress, telefonnummer eller bilder - redan är online och offentlig tillgänglig. Doxing tar helt enkelt allt från olika källor till ett ställe, vilket gör det bekvämt tillgängligt för alla.

  Finns det olika slags doxing?

  I grunden är doxxing en invasion av integritet. Även om det finns många olika sätt att människor kan bli doxade, faller de vanligaste doxingsituationerna i ett eller flera av följande:

  • Släpp en individs privata, personligt identifierande information online.
  • Släppa tidigare okänd information om en privat person online.
  • Släppa information från en privatperson på nätet som kan skada inte bara deras rykte, utan även för deras personliga och / eller professionella medarbetare.

  Varför gör människor andra människor?

  Dockning görs vanligtvis med avsikt att skadliggöra någon annan, oavsett anledning. Doxxing kan också ses som ett sätt att höja upplevda fel, ställa någon för rättvisa i det offentliga ögat eller avslöja en agenda som tidigare inte hade offentliggjorts.

  Att avsiktligt släppa personlig information om en individ på nätet kommer vanligtvis med avsikt att på något sätt straffa, skrämma eller förödmjuka det aktuella partiet.

  Doxing ger också upplevd makt över den riktade individen genom att visa hur mycket personlig information som finns tillgängligt inom bara några minuter efter sökning.

  Det centrala syftet med doxing är dock att kränka integriteten.

  Vilken typ av skada kan göras av Doxing?

  Även om motivet bakom doxande uppdrag ibland definitivt kan falla på sidan av det goda, är syftet bakom doxing oftast att göra skada av något slag.

  I situationen med att försöka föra någon för rättvisa i det offentliga ögat genom att göra dem, kan betydande skador göras av välmenande människor som går efter ett doxande mål som inte är relaterat till det aktuella problemet och avslöjar en oskyldig åskådares personligt identifierande information uppkopplad.

  Att avslöja någon annans information online utan deras kunskap eller samtycke kan vara oerhört påträngande. Det kan också orsaka verkliga skador: skada på både personliga och yrkesmässiga rykter, potentiella ekonomiska konsekvenser och sociala motreaktioner.

  Exempel på verklig värld av Doxing

  När doxing har blivit mer vanligt, har situationer inklusive doxing alltmer dykt upp i det offentliga ögat. Här är några av de mer kända exemplen på doxxing:

  • Ashley Madison-skandalen : Ashley Madison var en online-datingsida som sörde för människor intresserade av att dejta utanför engagerade relationer. En hackergrupp ställde krav från ledningen bakom Ashley Madison; när dessa krav inte uppfylldes, släppte gruppen känsliga användardata och därmed doxade miljontals människor i processen och orsakade förnedring, allmän förlägenhet och möjligheten att skada både personliga och professionella rykter.
  • Cecil the Lion : En tandläkare från Minnesota jagade och dödade ett lejon som levde i ett skyddat vildskydd i Zimbabwe olagligt. En del av hans identifierande information släpptes, vilket resulterade i ännu mer personlig information som publicerades online online av människor som var upprörda över hans handlingar och ville se honom offentligt straffas.
  • Boston Marathon-bombningen : Under manhuntet för förövarna av Boston Marathon-bombningen fick tusentals användare i Reddit-samhället kollektivt genom nyheter och information om händelsen och efterföljande utredning. Avsikten var god: ge information till brottsbekämpning som de sedan kunde använda för att söka rättvisa. Istället försvann oskyldiga människor som inte faktiskt var inblandade i brottet, vilket resulterade i en felaktig häxajakt.

  Hur lätt är det att doxa någon?

  En liten information kan användas som nyckel för att hitta mycket mer data online. Att helt enkelt ansluta en bit information till olika sökverktyg kan avslöja en fantastisk mängd information.

  Det finns flera vanliga kanaler som människor använder för att doxa någon:

  • Spåra ett användarnamn. Många använder samma användarnamn för en mängd olika tjänster. Detta gör det enkelt för den blivande doxaren att hitta vad deras potentiella offer är intresserad av, där de tillbringar sin tid och plocka upp andra bitar information som kan användas för att skapa en fullständig profil.
  • Kör WHOIS-sökning på ett domännamn. Alla som äger ett domännamn har sin information lagrad i ett register som ofta är offentligt tillgängligt via WHOIS-sökning. Om personen som köpte domännamnet inte döljer sin privata information vid köpet, är deras personliga identifierande information (namn, adress, telefonnummer, företag, e-postadress) tillgänglig online för alla som bryr sig om att söka efter den.
  • Få privata e-postmeddelanden genom phishing eller hacking. Om personen använder ett osäkert e-postkonto eller blir offer för en phishing-bedrägeri, kan hackaren lasta av känsliga e-postmeddelanden och skicka dem online.
  • Sök på sociala medier. Mängden personligt identifierande information som delas på sociala mediesajter är en dröm som går i uppfyllelse för doxers. Profiler inklusive fullständiga namn, födelsedatum, e-postadresser, bilder och mycket mer kan enkelt hittas och nås.
  • Sikt genom regeringsregister. Även om de flesta personliga poster inte finns tillgängliga online finns det fortfarande en hel del information som kan hämtas här.
  • Utnyttja flera sökmotorer. Att helt enkelt använda olika sökverktyg kan ge en rik skörd av data. I vissa fall behöver du inte mycket för att söka efter någon information; ett telefonnummer räcker ofta.
  • Spåra deras IP-adress. När en angripare har en IP-adress kan de göra lite grävning för att se vilken ISP den tillhör, och sedan göra saker som arkivera klagomål om ägaren till IP-adressen, försöka hacka sig i nätverket och till och med skicka polis till deras dörr genom swatting.

  Hur extraherar folk information med dessa offentligt tillgängliga kanaler? Helt enkelt genom att ta en eller flera information som de redan har och långsamt bygga på den grunden, ta kombinationer av data och experimentera på olika webbplatser och tjänster för att se vilken typ av resultat som är möjliga.

  Alla som har beslutsamhet, tid och tillgång till internet - tillsammans med motivation - kommer att kunna sätta ihop en profil av någon. Om målet för denna härskande ansträngning har gjort deras information ganska lätt att komma åt på nätet, görs det ännu enklare.

  Ska jag vara orolig för att bli doxad?

  Detta beror verkligen på ditt förflutna, situationen du befinner dig i nu och ditt digitala fotavtryck. Du kanske inte är så bekymrad över att din adress är upplagd för alla att se; det är ju offentlig information om någon verkligen vill gräva efter den.

  Men kanske du gjorde något pinsamt och är rädd för att det lagras i digitala poster. Kanske fanns det en utforskning av olagliga ämnen i dina college dagar, eller förnedrande poesiförsök under ett första kärleksförhållande, eller videofilmer av något du sa att du inte sa men beviset finns där ute för alla att se.

  Vi har alla förmodligen något i vårt förflutna eller nutid som vi inte är så stolta över och föredrar att hålla privat.

  Är Doxxing olagligt?

  Dockning är inte olagligt. De flesta onlinetjänster och plattformar har anti-doxing-policy för att hålla sina samhällen säkra, men att göra sig själv är inte emot lagen.

  Med det sagt kan publicering av begränsad eller tidigare icke offentliggjord personlig information för att hota, skrämma eller trakassera definitivt betraktas som olagligt enligt lagen i ditt land eller ditt lokala område.

  Vad du ska göra om du har blivit hotad online

  Hur kan jag förhindra att bli doxad?

  Även om det finns specifika åtgärder som alla kan vidta för att skydda sin integritet online, är den starka verkligheten att vem som helst kan bli ett offer för doxing, särskilt med det stora utbudet av sökverktyg och information som är lätt tillgänglig online.

  Om du någonsin har köpt ett hus, lagt ut i ett onlineforum, deltagit i en social media-webbplats eller undertecknat en online-framställning, är din information allmänt tillgänglig. Dessutom finns det massor av data som är lättillgängliga för alla som bryr sig om att leta upp dem i offentliga databaser, länsposter, statsregister, sökmotorer och andra förvar.

  Men medan denna information är tillgänglig för dem som verkligen vill leta efter den, betyder det inte att det inte finns något du kan göra för att förhindra att bli doxad.

  Det finns några sunt förnuft online beteenden alla bör kultivera för att skydda sin information:

  • Var medveten om hur mycket personlig information du delar. Små detaljer kan delas ihop över tid för att skapa en helt identifierande profil. Om du till exempel väljer någons användarnamn på en webbplats som Reddit, Pinterest eller Twitter kommer det att visas varje gång de har bidragit till en diskussion, delade bilder eller lagt ut en åsikt.
  • Dela aldrig personlig information. Om du har publicerat din adress, telefonnummer eller annan information som kan användas för att identifiera dig, ta ner den informationen.
  • Granska dina integritetsinställningar regelbundet. Webbplatser som Facebook och Google tar emot och lagrar en otrolig mängd personlig information om sina användare; allt från surfvanor till exakt geolokationer. Granska sekretessinställningarna för de webbplatser du besöker mest och se till att du är bekväm med mängden information som delas.
  • Kontrollera dina domänregistreringar. Om du äger ett domännamn, se till att registreringsinformationen är dold. De flesta domänregistratorer erbjuder integritetstjänster vid domänregistreringen som kommer att maskera denna information.
  • Granska hur många webbplatser som faktiskt har din information. Även om webbplatser som MySpace kanske är ute av mode idag, är profiler som sattes upp för ett decennium sedan fortfarande där och offentligt tillgängliga. Detta gäller för alla webbplatser som du tidigare varit aktiv på.
  • Använd flera användarnamn. Istället för att använda samma användarnamn på alla dina onlineplattformar, använd något annat för varje situation. Använd till exempel ett användarnamn för onlineforum, ett annat för sociala medier, ännu ett för spel, och så vidare. Denna praxis kommer att göra det mycket svårare för människor att spåra dina rörelser på flera webbplatser.
  • Bläddra på webben anonymt via webbproxy eller VPN-leverantörer för att dölja din riktiga IP-adress.
  • Välj en säker e-posttjänst och använd ett starkt lösenord. Även den säkraste e-postleverantören kan dock inte skydda dig från doxxing om du inte är försiktig med vad du laddar ner eller öppnar i dina e-postmeddelanden. Undvik socialtekniska försök på dina e-postmeddelanden genom att alltid testa misstänkta länkar innan du öppnar dem.

  Tio sätt du kan dölja din online identitet