Huvud bilteknologi Behöver jag verkligen GPS-navigering?
bilteknologi

Behöver jag verkligen GPS-navigering?

Behöver jag verkligen GPS-navigering?
Anonim

 • Guider och handledning
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • av Jeremy Laukkonen

  Jeremy Laukkonen är en teknisk författare som drar av erfarenhet som teknikspökförfattare och som skapare av en populär blogg och start av ett videospel.

  Under det senaste decenniet har navigering i bilen långsamt mognat från en dyr (och ofta felaktig) nyhet till ett oumbärligt verktyg som växer mer och mer allestädes närvarande varje dag. Navigering i bilen har aldrig varit mer tillgänglig, och att få tillgång till den behöver inte faktiskt kosta dig en arm och ett ben. Det är faktiskt inte bara tillgängligt via dyra huvudenheter, men du kan också hitta fristående enheter som är mycket prisvärda, och det finns en handfull mobiltelefonappar som kan få jobbet gjort för en bråkdel av kostnaden.

  Vem behöver GPS-navigering?

  Den viktigaste frågan här verkligen kommer till "vem behöver ett GPS-navigationssystem i sin bil?" Här är några av de främsta orsakerna till att du kan njuta av att ha tillgång till satellitnavigering i bilen:

  1. Du gillar inte att gå vilse.
  2. Fastna i trafiken suger.
  3. Tid är pengar (och så är gas), så att hitta den snabbaste vägen är viktigt.

  Säg aldrig ”Jag är förlorad” igen

  Om du verkligen känner din hemstad (och omedelbara miljöer) så bra att du aldrig behöver leta upp en adress, är det förmodligen inte ett problem att gå vilse. Det finns också massor av kartläggnings- och ruttplaneringsresurser tillgängliga på internet, så att du alltid kan slå upp en knepig eller förvirrande adress innan du stöter på vägen. Men en bra, uppdaterad GPS-navigationsenhet betyder att man aldrig behöver säga ”Jag är förlorad” igen, och det är ganska värdefullt.

  Vem behöver trafik på tio?

  Trafikdata är inte en standardfunktion som finns i varje GPS-navigationsenhet, men det är en funktion som kan göra din pendling mycket mindre frustrerande. Den överlagrar i huvudsak trafikdata i realtid på GPS-skärmen, vilket kan göra det möjligt för dig att undvika trafikstockningar innan du någonsin fastnar i dem. Vissa GPS-enheter kan automatiskt undvika dålig trafik via intelligent ruttplanering som är utformad för att hitta den kortaste restiden istället för den kortaste fysiska rutten.

  Betydelsen av effektivitet och tid

  Beroende på dina prioriteringar kan du värdera effektivitet mer än tid, eller tvärtom, men GPS-navigering kan hjälpa dig i båda fallen. Huvudfrågan är att det vanligtvis finns ett antal olika sätt att komma från punkt A till punkt B, och varje rutt har sina egna unika egenskaper. En sak som varje GPS-system kan göra är att hitta den kortaste vägen, vilket kan spara mycket tid ihop (speciellt i kombination med integrerad trafikdata.)

  Vissa GPS-navigationssystem erbjuder dock andra alternativ. Till exempel kan system som Fords Eco-Route ta faktorer som trafik, terräng och till och med stoppskyltar och trafikljus när man planerar en rutt. Snarare än att hitta det kortaste eller snabbaste sättet att komma till punkt B från punkt A, hittar dessa system den mest effektiva vägen. Enligt Ford är det möjligt att se en effektivitetsökning på 15 procent (dvs. gassträcka) när man använder Eco-Route på lång sikt.

  GPS-navigationsalternativ

  Om du är intresserad av ett satellitnavigationssystem, men den höga prislappen stänger av dig, är det viktigt att notera att det finns tre huvudsakliga sätt att få GPS-navigering i valfri bil:

  • Navigationshuvudenheter
  • Fristående GPS-enheter
  • Mobiltelefonappar

  Navigationshuvudenheter tenderar att vara ganska dyra. Så även om det är ett alternativ om du planerar att uppgradera ändå, och du råkar hitta ett du gillar, är det långt ifrån det enda alternativet. Fristående GPS-enheter har sjunkit mycket i pris under det senaste decenniet, och de har kommit till den punkt där du kanske till och med sparar tillräckligt med pengar på gas under det första året för att betala för en pris för en högpris. De är inte lika rena eller integrerade som nav-radio (eller OEM-infotainment-system), men de kommer med den extra fördelen med portabilitet, vilket innebär att du kan flytta dem från en bil till en annan - eller till och med använda dem utanför en bil helt och hållet .

  Det billigaste, enklaste sättet att få satellitnavigering i en bil kommer förmodligen alltid att vara en mobiltelefonapp. Om du har en modern iPhone, Android, Windows Phone eller Blackberry finns det en ganska god chans att den har en inbyggd GPS-radio, vilket innebär att du redan har med all hårdvara du behöver. Allt du behöver göra är att lägga till en billig GPS-app för mobiltelefon som kan dra nytta av den hårdvaran, och du är bra att gå.