Huvud digital kameror Ordlista med digital kamera: Vad är ett scenläge?
digital kameror

Ordlista med digital kamera: Vad är ett scenläge?

Ordlista med digital kamera: Vad är ett scenläge?
Anonim

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • tips och tricks
 • Tips för mobilfotografering
 • avKyle Schurman

  En frilansförfattare som har skrivit om digitala kameror och tekniken bakom dem sedan digitala kameror först dök upp.

  Scenlägen är förinställda exponeringslägen på digitala kameror för nybörjare som hjälper oerfarna fotografer att uppnå rätt automatiska inställningar för ett foto. Användning av ett scenläge tillåter inte fotografen att göra några ändringar manuellt i kamerans inställningar, vilket kan vara frustrerande för en avancerad fotograf. Scenlägen är designade specifikt för början av fotografer som inte vill ta sig tid att ändra inställningar manuellt.

  Genom att använda ett scenläge försöker fotografen förenkla processen för att matcha kamerans inställningar till scenen. Kameradesigners förenklar processen för att matcha scenen till ett nyckelord.

  Varför använda scenlägen

  Om du fotograferar utomhus på vintern, till exempel, kanske du vill använda snö scenläget, som visas på skärmdumpen här. Kameran justerar sedan exponeringen för att kompensera för snöens ljusa vita. Du kan välja ett sportscenläge för att säga kameran att fotografera med den snabbaste slutartiden som möjligt för att stoppa åtgärden.

  I princip berättar du för digitalkameran att betona en viss aspekt av scenen för en viss uppsättning av kommande foton och matcha sedan de automatiska inställningarna till den aspekten av scenen.

  Har min kamera scenlägen?

  Vissa kameror innehåller ett dussin eller fler scenlägen, medan andra kanske bara har några få. Ju fler scenlägen som en kamera erbjuder, desto mer exakt kan du matcha scenen till kamerans automatiska inställningar.

  Vanligtvis kommer en avancerad kamera, till exempel en professionell DSLR-kamera, inte ens att erbjuda scenlägen, eftersom de avancerade fotograferna som DSLR riktar sig till inte borde behöva använda scenlägen. Men du kan hitta alternativ för scenläge på en DSLR-kamera på startnivå eller på en spegelfri utbytbar linsskamera (ILC), som båda kan vara modeller riktade till fotografer som vill migrera från en fast linskamera till en mer avancerad kamera . Att ha scenlägen tillgängliga kan hjälpa till att underlätta övergången från en nybörjarkamera till en mellanliggande eller avancerad kamera för dessa fotografer.

  Hur man använder scenlägen

  Om du vill hitta alla scenlägen på din kamera letar du efter en lägesratta på kamerans över- eller baksida. Denna runda urtavla bör ha en serie bokstäver och ikoner tryckta på den. SCN kommer att vara förkortat för scenlägen på lägesratten. Vrid lägesratten till SCN och du bör se en lista över potentiella scenlägen på kamerans LCD-skärm, representerad av ikoner. Då vill du bara välja den ikon som bäst matchar den scen du förbereder dig för att skjuta.