Huvud fönster Välj och ändra standardprogram i Windows 10
fönster

Välj och ändra standardprogram i Windows 10

Välj och ändra standardprogram i Windows 10
Anonim

 • Grunderna
 • Installera och uppgradera
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • avIan Paul

  En allmänt publicerad frilans teknisk författare som är specialiserad på Windows, virusskydd och VPN.

  Tro det eller inte, Microsoft gjorde det faktiskt lättare att ändra standardprogram i Windows 10 genom att lägga till denna nyckelfunktionalitet i appen Inställningar. Du kan fortfarande ändra dina standardprogram i Kontrollpanelen som med tidigare versioner av Windows - åtminstone för närvarande. Ändå skulle vi uppmuntra dig att försöka använda inställningsappen eftersom den placerar några av de vanligaste standardappvalen framför.

  Standardinställningar till Inställningar

  För att ändra ett standardprogram via appen Inställningar, gå till Start > Inställningar > Appar > Standardappar . Överst på sidan ser du rubriken Välj standardappar följt av en lista med appar för grundläggande standardvärden inklusive (i alfabetisk ordning) e-post, kartor, musikspelare, fotovisare, videospelare och webbläsare.

  Den enda nyckelappen som saknas i den listan, om du frågar oss, är din standard PDF-läsare. Annars skulle vi satsa att de flesta ofta hittar den app de behöver för att ändra i den listan.

  För att ändra ett val, klicka på den aktuella standardappen i listan. En panel dyker upp med alla olika program som kan ersätta ditt nuvarande standard.

  Om du till exempel vill ändra Firefox på ditt system (se bilden ovan) kan du välja Microsoft Edge, Chrome, Internet Explorer, Opera eller så kan du söka efter en ny app i Windows Store. Om du vill ändra standard klickar du på programmet du vill ha från popup-panelen och du är klar.

  Gå tillbaka till kontrollpanelen

  Ibland räcker det dock inte med att byta webbläsare eller e-postprogram. För dessa tider är det enklast att använda Kontrollpanelen för att byta standardvärden.

  Rulla ner till botten av skärmen för standardappar så ser du tre alternativ du kan klicka på:

  • Välj standardappar efter filtyp.
  • Välj standardappar efter protokoll.
  • Ange standardvärden per app.

  Om du inte vet vad du gör ska du inte röra dig med alternativet att ändra dina program med protokollet. Välj istället för att ändra dina standardvärden per app, som kommer att starta kontrollpanelversionen.

  Låt oss säga att Groove Music är din vanliga musikspelare och att du vill byta till iTunes. Bläddra igenom listan över program i Kontrollpanelen och välj iTunes.

  Därefter ser du två alternativ:

  • Ställ in detta program som standard
  • Välj standardvärden för det här programmet

  Den förstnämnda sätter iTunes som standard för varje filtyp som programmet kan öppna. Den senare låter dig välja och välja om du bara vill välja en specifik filtyp som M4A eller MP3.

  Inställningar för filtyper

  Som sagt, om du vill välja ett standardprogram efter filtyp kan det vara lättare att göra det i appen Inställningar. Du kan göra detta genom att gå till Start > Inställningar > System > Standardappar > Välj standardappar efter filtyp.

  Detta öppnar en skärm med en lång (och vi menar lång) lista över filtyper och tillhörande program. Om du vill ändra standard-PDF-läsaren, till exempel, skulle du bläddra ner till .pdf i listan, klicka på det aktuella standardprogrammet och sedan kommer en lista över möjliga standardprogram att visas. Välj den du vill och det är det.

  Microsofts metod för att ställa in standardvärden i Windows 10 är lite irriterande eftersom du slutar studsar mellan appen Inställningar och Kontrollpanelen. Den goda nyheten är att detta inte kommer att vara fallet för evigt eftersom Microsoft avser att ersätta Kontrollpanelen med Inställnings-appen. På så sätt får du en universell inställningsupplevelse i alla Windows-enhetstyper inklusive datorer, surfplattor och smartphones.

  När det kommer att hända är oklart, men räkna inte med att Kontrollpanelen försvinner när som helst snart. Även om appen Inställningar blir bättre finns fortfarande vissa nyckelfunktioner i kontrollpanelen, t.ex. möjligheten att avinstallera program och hantera användarkonton.

  För tillfället måste vi blanda oss med en dubbel värld där vissa inställningar ändras i kontrollpanelen medan andra tas om hand i appen Inställningar.