Huvud antivirus Kan Mac-datorer få virus?
antivirus

Kan Mac-datorer få virus?

Kan Mac-datorer få virus?
Anonim

Och om din gör det, hur kan du ta bort viruset?

Följande är de vanligaste skadliga applikationerna som fortfarande är ett hot mot Mac-system över hela världen.

 • Word-makrovirus : Word-makroer är skript som körs i ord, men makrovirus loggar faktiskt tangenttryckningar eller stjäl privat information från datorn.
 • Safari-virus : Ett stort hot för Safari-användare är en bit malware som kallas Safari-get. När din dator är infekterad med den (vanligtvis genom att klicka på en dålig webblänk) kommer viruset att överbelasta din Mac och försöka frysa det med ett fönster som visar ett falskt Apple-teknikstödnummer för att stjäla din kreditkortsinformation.
 • Pirrit : Dolda i spruckna versioner av Adobe Photoshop och Microsoft Office kan detta virus få rotbehörigheter och ladda ner ytterligare skadlig programvara.
 • Dok : Den här skadliga skadan kommer att fånga all webbtrafik för att skrapa din privata eller känsliga information.
 • Fruitfly : Denna skadlig programvara, en gång på ditt system, kommer att stjäla filer som bilder, känsliga poster och andra filer genom att fånga skärmdumpar och till och med ta bilder från datorns webbkamera.
 • MaMi : Först introducerades 2018 är infektionsvägen vanligtvis antingen skadliga webbplatsannonser eller phishing-försök via e-post. Programvaran ändrar DNS-inställningar för att omdirigera webbtrafik och fånga känslig information.

Det har funnits andra Mac-virus genom åren. I vissa fall var de helt enkelt fåglar avsedda att få användarna att tro att deras system hackades när de inte var det. Men det som listan gör klart är att en Mac kan få ett trojanskt virus, skadlig programvara, maskar och alla andra hot som Windows-användare står inför.

Hur du skyddar din Mac från virus

Eftersom det redan finns många skydd om du äger en Mac, är det ganska enkelt att hålla dig säker från dessa hot.

Det bästa sättet att undvika skadlig kod och virus från att infektera din Mac är att hålla sig till endast med godkänd programvara från Mac-butiken.

Följande åtgärder garanterar ytterligare att din Mac förblir ren.

 • Webbläsaruppdateringar : Att hålla Safari fullständigt uppdaterad garanterar att du har de senaste versionerna av Java, Silverlight och andra webbläsartillägg. Dessa har säkert de senaste korrigeringarna som skyddar dig mot alla virus.
 • Appuppdateringar : Håll alla appar som du använder på din Mac fullt uppdaterade. Detta kommer att förhindra att nya säkerhetssårbarheter blir ett hot mot din Mac.
 • Se upp phishing : När du får ett e-postmeddelande med en länk, var mycket försiktig när du klickar på det. Om det kommer från ett företag du gör affärer med, undvik att klicka på e-postlänken och logga in på företagets webbplats direkt istället.
 • Undvik sociala annonser : Sociala medier blir snabbt en av de mest använda plattformarna av hackare. Undvik att klicka på annonser på Facebook och någon annanstans. Om en vän skickar en "intressant video", undvik frestelsen att klicka på den.
 • Installera inte Flash : Eftersom HTML5 har gjort Flash föråldrad, finns det liten anledning att installera Flash Player alls. Flash är en betydande säkerhetsrisk, och att hålla den från ditt system kommer att förbättra din säkerhet avsevärt.

Hur man tar bort ett Mac-virus

Om du hittar din Mac infekterad med ett virus finns det några saker du kan göra för att rengöra ett virus från din Mac.

 • Nedladdade filer : Virus kommer oftast från nedladdade filer. Så det första du vill göra är att gå till din nedladdningsmapp och rensa den. Kom ihåg att tömma papperskorgen efter.
 • Radera nya appar : Om du nyligen installerade en ny app, gå till Program och dra ikonen till papperskorgen och töm sedan papperskorgen.
 • Avinstallera nya tillägg : Om en skadlig webbläsartillägg är orsaken, hitta nyligen installerade tillägg i din webbläsare och avinstallera dem.
 • Malwarebytes : Den här applikationen är en av de mest framgångsrika när det gäller att ta bort adware, malware och virus. Installera Malwarebytes för Mac och kör en fullständig skanning på ditt system.

Det viktigaste du kan göra, oavsett om du har smittats eller inte, är att installera antivirusprogram för din Mac. Det finns ett antal mycket bra antivirusappar tillgängliga för Mac. Välj en och installera den.