Huvud digital kameror Kamerarumspriser
digital kameror

Kamerarumspriser

Kamerarumspriser
Anonim

Vad är de och vilka bildhastigheter ska du använda?

 • Guider och handledning
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • Tips för mobilfotografering
 • avGreg Scoblete

  Frilansförfattare som täcker video- och konsumentelektronik för en mängd tryckta och webbpublikationer sedan 1999.

  25

  25 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  När du granskar specifikationer för videokameror ser du ofta termen "bildfrekvens." Det uttrycks som antalet bilder tagna per sekund eller "fps" för "ramar per sekund."

  En ram är i princip ett stillbild. Ta tillräckligt med dem i snabb följd så har du full filmvideo. Bildhastighet hänvisar då till hur många bildrutor en videokamera kommer att fånga inom en enda sekund, vilket avgör hur slät en video kommer att se ut.

  Välja en bildhastighet

  Vanligtvis spelar videokameror med 30 bilder per sekund (fps) för att ge upphov till sömlös rörelse. Rörelsebilder spelas in med 24 bps per sekund och vissa videokameramodeller erbjuder ett "24p-läge" för att härma spelfilmer. Inspelning med en långsammare bildhastighet än 24 bilder per sekund kommer att resultera i video som ser jerky och ojämn ut.

  Många videokameror erbjuder möjligheten att fotografera med snabbare bildhastigheter än 30 fps, vanligtvis 60 fps. Detta är användbart för att fånga sport eller allt som rör snabb rörelse.

  Slow Motion Inspelning

  Om du påskyndar bildhastigheten till, säger 120 fps eller högre, kan du spela in video i slow motion. Det kan låta motintuitivt till en början: varför skulle en snabbare bildhastighet ge dig långsammare rörelse?

  Med en högre bildhastighet fångar du ännu fler rörelsedetaljer under varje sekund som går. Vid 120 fps har du fyra gånger så mycket videoinformation än du gör vid 30 fps.

  Det är det högre antalet stillbilder som gör att videokameror kan bromsa uppspelningen av videon och ge dig långsam rörelse i din videoredigerare.

  Slutartid

  Om du har hört uttrycket "bildfrekvens" har du kanske också hört talas om "slutartid." Dessa två koncept är definitivt relaterade när det gäller kameror, men de är inte samma sak.

  Medan bildfrekvensen hänvisar till antalet bilder som tas varje sekund - och därmed videoens jämnhet, avslutar slutarhastigheten hur länge kamerans slutare är öppen när man tar en bild - det innebär den mängd ljus som bilden sensorn kan använda för att spela in bilden.

  När bildfrekvensen är riktigt låg, kan videon se hackig ut eftersom det inte tagits tillräckligt med bilder. Om slutaren inte är öppen tillräckligt länge (dvs. slutarhastigheten är för kort) får bilden inte tillräckligt med ljus och anses vara underexponerad.

  Det är vanligt att slutartiden är det dubbla antalet fps för inspelningen. Om din videokamera till exempel är inställd på att spela in 30 bilder per sekund, bör slutartiden vara 1/60: e sekund. Detta innebär att varje ram (30 för varje sekund) exponeras under 1/60 sekund.