Huvud android Allt om Android Oreo (aka Android 8.0)
android

Allt om Android Oreo (aka Android 8.0)

Allt om Android Oreo (aka Android 8.0)
Anonim

Detaljerna för version 8 (aka Oreo) av Android-operativsystemet

 • Grunderna
 • Guider och handledning
 • tips och tricks
 • Nyckelbegrepp
 • Samsung snabbtips
 • avEric Butow

  Företagare, webbdesigner och marknadsförare på sociala medier som är författare till över 30 datorböcker och utvecklare av datorutbildningskurser.

  41

  41 personer tyckte att den här artikeln var till hjälp

  Version 8.0 av Android-operativsystemet, även känt som Oreo, släpptes 2017. Här är en lista över alla viktiga funktioner i Oreo.

  Denna information om Android Oreo ska gälla för din enhet oavsett vem som skapade din Android-telefon: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, etc.

  Förbättrad batterikontroll

  Android 8 förbättrar hanteringen av din smartphone eller surfplattabatteri så att du kan få mer liv ur din enhet. Denna version gör detta genom att begränsa två funktioner som körs i bakgrunden: antalet processer som appar utför och frekvensen för platsuppdateringar.

  Om du vill se effekten av Android 8: s energisparfunktioner på din enhet, eller om du vill kontrollera din batterianvändning närmare, ger batteriinställningsmenyn kraftfull information inklusive:

  • Hur ditt strömavbrott motsvarar din enhetsanvändning.
  • En lista över de appar som kräver mest batteri.
  • Hur många enskilda appar tappar batteriet, både när appen är öppen och när den körs i bakgrunden.

  Oreo erbjuder Wi-Fi-medvetenhet

  Den nya Wi-Fi Awareness-funktionen i Android Oreo känner igen att en annan Android-enhet har en Wi-Fi-anslutning och skapar ett ad hoc Wi-Fi-nätverk på din smartphone eller surfplatta. Den här funktionen gör att din enhet kan ansluta till en annan Android-enhet som inte använder samma databärare som din.

  Skydd mot skadlig programvara: Vitals-appen

  Android Oreo kräver inte att du laddar ner en separat app för skydd mot skadlig programvara (såvida du inte vill). Den nya Vitals-appen levereras förinstallerad med Oreo och du kan komma åt den när som helst för att lära dig vilken skadlig programvara Vitals har spårat och förstört.

  Bra Bluetooth Audio Support

  Android Oreo kommer med stöd för högkvalitativa, trådlösa Bluetooth-hörlurar, hörlurar och högtalare. Om den trådlösa ljudenheten kräver att din smartphone eller surfplatta ska använda Sony LDAC- eller AptX-teknologier och du kör version 8, är du bra att gå.

  Anmälningskanaler för att priorize information

  Android 8 kategoriserar appaviseringar du får i kanaler. Den här versionen prioriterar dina aviseringar i en av fyra kanaler, från mest till minst viktiga:

  • Major: Det här är meddelanden som behöver din uppmärksamhet direkt. Om du till exempel spelar musik på din smartphone eller surfplatta måste du ha musikkontrollerna tillgängliga i ett meddelande.
  • Människor-till-människor: Dessa meddelanden är meddelanden från andra via textmeddelanden och sociala nätverksappar.
  • Förresten: Det här är mindre viktiga meddelanden som du kanske vill titta på när du får en chans, till exempel en väderrådgivning.
  • Allmänt: Det här är alla meddelanden som inte passar in i de tre kanalerna ovan.

  En app kan ha olika kanaler för sina olika aviseringar. Till exempel kommer en trafik-app troligen att kategorisera en trafikolycka i ditt område som en större anmälan, men kommer att placera en avmattning som sker 50 mil från din nuvarande plats i kanalen By By the Way.

  Version 8 visar aviseringar i Major-kanalerna högst upp i meddelandelistan, och dessa aviseringar kan ta upp till tre rader på skärmen. Allmänna kanalaviseringar visas i en rad grå text som säger att du har fler aviseringar; Du kan se dem genom att knacka på den raden i listan.

  Inte alla appar erbjuder meddelanden, men om du vill ha dem, titta sedan i appbeskrivningen (eller kontakta utvecklaren) i Google Play Store eller din Android-appbutik som du föredrar.

  Meddelandepunkter

  Om du någonsin har använt en iPhone eller iPad, har du antagligen sett de små meddelande-knapparna eller prickarna bredvid en appikon eller -mapp. Dessa punkter innehåller ett nummer och säger att du måste öppna appen för att göra något. Till exempel berättar en röd prick som innehåller numret 4 bredvid Apple App Store-ikonen att du måste installera fyra appuppdateringar i den appen.

  Android har haft meddelandepunkter ett tag. Nu duplicerar Android 8 prickfunktionen iPhone och iPad genom att låta dig trycka på och hålla kvar på appikonen eller mappen som innehåller punkten, och sedan kan du se mer information eller utföra fler åtgärder.

  Meddelande Snoozing

  Android Oreo ger dig också mer kontroll över vad du ser på din aviseringskärm genom att låta dig "snooze" dina aviseringar. Det vill säga att du kan dölja aviseringar under en viss tid. När tiden går ser du meddelandet på skärmen igen. Det är lätt att snooze en avisering:

  1. Tryck och håll på meddelandeposten i listan och svep sedan åt höger eller vänster.
  2. Klicka på klockikonen.
  3. I menyn som visas väljer du när du vill att meddelandet ska dyka upp igen: 15 minuter, 30 minuter eller 1 timme från och med nu.

  Om du beslutar att du inte vill snooze meddelandet trots allt trycker du på Avbryt i menyn.

  Observera att om du har en pågående anmälan, till exempel en där du påminner dig själv om att ta medicin vid en viss tidpunkt, kommer du inte att kunna snooze ett meddelande.

  Ändra meddelandeinställningar, för

  På skärmen Inställningar i Oreo kan du se appkanalerna i appens informationsskärm. Så här kommer du dit:

  1. Klicka på Appar på hemskärmen.
  2. Klicka på Inställningar på skärmen Apps.
  3. Klicka på Appar och aviseringar på skärmen Inställningar.
  4. Dra upp och ner i applistan tills du hittar den app du vill ha.
  5. Klicka på appens namn i listan.

  På app-informationsskärmen har du större kontroll över hur du får aviseringar genom att välja en av fem meddelandetyper:

  • Inget ljud eller visuellt avbrott
  • Visa tyst (varningen visas på skärmen utan ljud eller vibrationer från din enhet)
  • Gör ljud
  • Gör ljud och pop på skärmen
  • Låt appen bestämma

  Picture-in-Picture

  Android Oreo erbjuder nu bild-i-bild-läge. Om du är bekant med hur bild-i-bild fungerar i tv-apparater är konceptet detsamma: Du kan visa din primära app på hela skärmen och en sekundär app i ett litet popup-fönster i den nedre delen av skärmen. Till exempel kan du fortfarande se personer i din Google Hangouts-chat i popup-fönstret när du läser e-post på resten av skärmen.

  Du kan bara använda bild-i-bild-funktionalitet om det är en funktion i appen du använder. Om du vill använda den här funktionen läser du Hur du använder bild-i-bild på din Android.

  Android version 8 erbjuder fler säkerhetsfunktioner

  Tidigare har Google rekommenderat att inte använda någon annan appbutik än Google Play Store. Idag vet Google att användare gillar att använda tredjeparts appbutiker och de inser också att appar i Google Play Store kan innehålla skadlig programvara. Så Android Oreo skannar nu alla appar du installerar från Google Play Store eller någon annan appbutik.

  Android Oreo använder också många andra nya säkerhetsfunktioner:

  • Google Chrome-webbläsarappen innehåller nu funktionen Safe Browsing som hela tiden kontrollerar webbplatser du besöker för skadlig programvara.
  • Om du vill använda utvecklarfunktioner i Android Oreo måste du aktivera den med en PIN-kod eller lösenord.
  • Appar behöver nu din tillåtelse att använda din låsskärm.
  • Om du behöver ändra ditt lösenord i en app behöver du inte längre administrativt tillstånd för att göra det.
  • Apputvecklare kan inte längre använda Android ID, som är den programvara som identifierar din enhet unikt för att spåra sina användare.

  Massor av stegvisa förbättringar

  Det finns många små uppdateringar i Android Oreo som förbättrar din dagliga upplevelse med både Oreo och din enhet. Här är de viktigaste:

  • Google Assistant: Oreo ger nu apputvecklarna möjligheten att komma åt Google Assistant direkt i appen genom att trycka länge på Hem-knappen istället för att du ska gå tillbaka till Hem-skärmen och sedan trycka länge på Hem-knappen.
  • Smart textval: Oreo känner igen saker som namn, telefonnummer och webbplatsadresser när du väljer text i en app, till exempel i ett memo eller en webbsida. När du till exempel väljer ett telefonnummer innehåller valmenyn som visas ovanför appen inte bara standardalternativ för kopiering och klistra in, utan innehåller också en länk till telefonappen så att du kan ringa det numret.
  • Lägg till en ringsignal: Du kan lägga till en anpassad ringsignal med vilken ljudfil som helst genom att öppna listan över ringsignaler i appen Inställningar och sedan knacka på knappen Lägg till ringsignal längst ner i listan.
  • Smartare autofyllning: Oreo kommer ihåg inloggnings-ID och lösenord samt annan information som du tidigare angav i formulär, så du sparar tid att logga in och fylla i formulär.
  • Nya kameraapp-funktioner: I Oreos uppdaterade kamera-app kan du dubbelklicka på skärmen för att zooma in med 50 procent och zooma ut igen genom att dubbelknacka på skärmen igen. Det finns också nya ikoner bredvid slutarknappen som gör det lättare att växla mellan att ta foton och fotografera videor.
  • Rounder emoji: Gumdrop-stil (eller, om du föredrar, blob-stil) emoji har ersatts med rundare ansiktsstilar. Dessutom kommer Oreo med 70 nya emojis samt hudtoner för mänskliga emojis.