Huvud digital kameror 5 skäl till att du ska skjuta i RAW
digital kameror

5 skäl till att du ska skjuta i RAW

5 skäl till att du ska skjuta i RAW
Anonim

Fotografering av RAW digitala bilder kan ändra din stil

Ja, större filer nämndes tidigare, men det finns mycket mer om varför mer data är viktigt. Så låt oss gå lite djupare in i vad det betyder exakt.

Om du jämför innehållet i en RAW-bildfil med ett annat format, till exempel JPEG, är det lätt att se skillnaderna. I bilden ovan är RAW-bilden högst upp och JPEG-bilden längst ner. Lägg märke till skillnaden i detaljer och färgnyanser mellan de två.

JPEG-filer är komprimerade; detta innebär att faktiska data från den bild som har tagits ersätts av digitala data, som är mycket mindre. Detta innebär att vissa färger kan kombineras eller pixlar grupperas tillsammans och kombineras för att minska filstorleken. Resultatet är en fil som är mycket mindre, men den innehåller inte så mycket information om hur bilden ska se ut. Det märks inte så mycket om du kommer att använda (eller skriva ut) bilder på snapshot-storlek. Men zooma in den bilden så kan du verkligen se skillnaderna.

Eftersom RAW-filer är okomprimerade innehåller de inga digitalt förändrade data. Istället innehåller de information om bilden, som den såg ut när slutaren startades. Ett bra exempel på var denna skillnad är uppenbar är i färg.

RAW-filer kan innehålla 68 miljarder eller fler nyanser av färg. JPEG-bilder innehåller bara cirka 16 miljoner. Detta innebär att du har mer data att hantera när du börjar efterbehandla bilder. RAW ger dig mer kontroll över hur den slutliga bilden ser ut, från ett större färgintervall till bättre vitbalans och exponeringskontroll, och förmågan att förstora en bild betydligt men ändå bibehålla en skarp, klar bild.

02

av 05

RAW Photography-resultat i renare bilder

Alla fotografier har en viss nivå av fotografiskt brus och andra artefakter; det är pixlar som inte är helt exakta för bilden som togs. Kameraprogramvara försöker ta bort dessa riktiga pixlar, men de flesta av dem är inte så framgångsrika som fotografer vill att de skulle vara. När du fotograferar i RAW-format beror inte mängden brus i bilden och bildens skärpa på kameraprogramvaran. Istället kan de justeras i RAW-fotoredigeringsprogram som Adobe Lightroom eller Corel PaintShop Pro. Detta betyder renare, skarpare fotografier.

Att redigera foton kan vara tidskrävande, särskilt om du är detaljorienterad (eller perfektionist). Adobe Lightroom kan batchprocessera RAW-filer och tillämpa samma inställningar på varje fil. Detta är särskilt användbart när du har en grupp bilder tagna i en liknande situation som alla behöver samma inställningar justeras.

03

av 05

En RAW-fil kan redigeras utan att förstöra originalet

När du redigerar en fil i ett annat format än RAW gör du faktiskt ändringar i originalfilen. Visst kan du spara filen under ett annat namn och ha en utseende som bevaras, men varje kopia du gör av den filen kommer att ytterligare förstöra de data som sparas i filen.

När du redigerar RAW-filer ändrar du inte filen faktiskt. Du skapar bara en uppsättning instruktioner som dikterar hur bilden ska se ut när den exporteras eller återges till ett mindre filformat.

RAW-filer delas vanligtvis inte på grund av deras stora storlek och eftersom de kräver specifik fotoredigeringsprogram för att öppna. När du har redigerat eller behandlat en bild är det bra att spara den i en komprimerad filtyp, som JPEG, så det är lättare att dela bilden med andra.

04

av 05

RAW-bilder resulterar i bättre utskrifter

En RAW-bild innehåller ett mycket större antal färger än andra bildformat. När du skriver ut bilder, motsvarar detta bättre färgblandning. Även om fler och fler bilder delas digitalt är det viktigt att ha förmåga att generera bra utskrifter. När du skriver ut en bild vill du vara säker på att den kommer att visas bra. Det slutliga resultatet av bearbetade RAW-bilder gör nästan alltid bättre utskrifter.

Det finns minst en situation där RAW-format inte kommer att resultera i bättre bilder - när du försöker ta snabba bilder med kontinuerlig fotografering. Eftersom RAW-bilder är större tar det längre tid för kameran att bearbeta, vilket innebär fördröjningstid mellan varje bild, även om du fotograferar i Burst-läge. Sport och andra rörelsefotografer kan upptäcka att RAW-bilder resulterar i missade bilder eller bilder som inte är så skarpa som de skulle vilja ta.

05

av 05

RAW Photography är framtidssäker

En av de största orsakerna till att ta RAW-bilder under en fotosession är att RAW-format betyder att du har en helt bevarad bild med full upplösning att komma tillbaka till i framtiden. Visst, Adobe Photoshop och andra RAW-fotoredigerare är bra för att göra den bilden du tagit nästan perfekt, men tekniken ändras och förbättrar vardagen. Nästa månad eller nästa år kan det finnas en bättre fotoredigerare eller uppgraderingar av din befintliga fotoredigerare som gör att du kan ändra hur du redigerar filen för att komma ännu närmare den bild du ser perfekt.