Huvud ny & nästa De tio största teknologiska framstegen sedan 1844
ny & nästa

De tio största teknologiska framstegen sedan 1844

De tio största teknologiska framstegen sedan 1844
Anonim

Från telegrafen till smarttelefonen har denna teknik förändrat världen

Drygt trettio år efter att Morse skickade den första telegrafen ringde Alexander Graham Bell det första telefonsamtalet. Hans första ord var: ”Mr. Watson, kom hit - jag vill träffa dig. ”(Mr. Watson var hans assistent.) Så småningom banade Bell's uppfinning vägen för att ringa telefonsamtal till människor över hela världen, inte bara i nästa rum. Och nu, naturligtvis, de flesta av oss har en smartphone eller mobiltelefon med oss ​​varje dag.

Glödlampan - 1880

Några år senare lät Edison bli ljus med glödlampan. Det är svårt att uppskatta vilken otrolig uppfinning det var - tills du har att göra med ett strömavbrott och din enda ljuskälla på natten är levande ljus. Nu kan vi undvika att vara i mörker med smarta glödlampor som du kan slå av och på med en virtuell assistent som Alexa eller Google Assistant

Televisionen - 1927

Före utnämningen av TV och binge-tittande var biografer kung. De är fortfarande den bästa platsen för att se filmfilmer, men tv: ns uppfinningar banade vägen för den hemunderhållning vi njuter av nu. De första TV-apparaterna var svartvita; sedan kom färg-TV-apparater och den ständigt bekväma fjärrkontrollen.

1997 släppte Fujitsu den första plasma-TV, en fyrtums tjock modell som du kunde montera på väggen. Plasma gav slutligen plats för LCD- och OLED-teknologier; 2014 avbröt LG och Samsung produktionen av plasma-TV-apparater på grund av lägre efterfrågan. Nu tittar många på filmer och TV-program på sin smartphone, surfplatta eller bärbara dator, även om plattskärms-TV-apparater fortfarande är populära.

Personliga datorer - 1970-talet

Först som de anlände till det vi idag skulle betrakta som ganska rudimentära maskiner (eller till och med som kit), var de datorer i ordets mening.

Personliga datorer startade inte i personlig bemärkelse förrän Apple introducerade Apple II-datorlinjen 1977. De var helt producerade produkter som du går in i en butik och köper tillsammans med mjukvara som utvidgade vad den kunde göra utöver enkel programmering. Det första kalkylarket, ViscCalc, var tillgängligt på Apple II-linjen.

Den persondator som vi alla känner i dag exploderade när IBM introducerade sin produkt som heter IBM PC 1981. När företag antog den expanderade hela industrin för att producera alla produkter vi känner och använder idag.

Global Positioning System - 1970-talet

Global Positioning System (GPS), som startades 1973, blev fullt operativt 1995. Ursprungligen kallade Navstar GPS, den amerikanska regeringen äger det och det amerikanska flygvapnet driver det. Systemet kan triangulera data och fastställa din plats, och det ger GPS-enheter och appar som människor använder nu för att komma runt.

Internet: ARPANET - 1973

Det är svårt att föreställa sig en dator utan Internet eller webben. I början av åttiotalet skapades ARPANET, en föregångare till Internet, med finansiering från det amerikanska försvarsdepartementet och Advanced Research Projects Agency Network (därav akronymen). Nätverket stängdes 1990. World Wide Web (WWW) blev populärt i mitten av 90-talet genom tjänster som AOL.

Det är vanligt att människor sammanställer de två termerna, men Internet är ett globalt datornätverk med standardiserade kommunikationsprotokoll, medan WWW består av offentliga webbplatser anslutna till Internet.

GPS-navigering - 1990-talet

Tack vare GPS (se ovan) blir det allt mer sällsynt att gå vilse.

Nu använder de flesta av oss GPS i form av digitala kartor som Google Maps. Du kan säga att Google Maps förde GPS-navigering till ditt skrivbord (och så småningom dina mobila enheter) vilket gjorde planering av resor och utforska nya städer och orter till en lek.

Navigationsprogramvaran har utvecklats till att omfatta trafikinformation, transiteringsplaner och väg- och cykelanvisningar så att du kan komma från punkt A till punkt B som du vill.

Den digitala kameran - 1990-talet

Tekniskt sett uppfanns den första digitala kameran av Kodak på 1970-talet, men det tog ett tag innan tekniken kom in i förfäderna till de produkter vi använder idag.

Kodak introducerade sin första professionella digitalkamera 1991, men det var en hybrid baserad på Nikon filmkamera. I mitten av 1990-talet var digitala kameror som inte baserade på filmkamerans kropp tillgängliga (även om kvaliteten inte var särskilt bra).

Idag finns digitalkameror överallt från säkerhetskameror, smartphones, och även i våra mer traditionella bärbara och stationära datorer. Även den billigaste produkten med en kamera inbäddad i den är mycket bättre än de kamerorna från början.

Webbläsare - 1994

Att surfa på webben gjordes mer bekvämt med ankomsten av Mosaic, en webbläsare som var betydligt mer intuitiv än sina föregångare. Mosaik var kompatibel med Windows och var tillgängligt för massorna, inte bara tekniska typer, även om Netscape Navigator så småningom gjorde det ned. Men vi kan tacka Mosaic för att vi har fått moderna webbläsare som Chrome och Firefox.

Sociala medier - 2004

Älskar det eller hatar det (eller båda), men Facebook (ursprungligen The Facebook), som lanserade från Mark Zuckerbergs sovsal, var den första sociala medieplattformen som fick global popularitet. Från att ansluta sig till de människor du gick på gymnasiet till att planera protester mot regeringen samlar Facebook människor. Naturligtvis orsakar det också alla slags strider inklusive hatprat och "falska nyheter", som plattformen kämpar för att innehålla.

Den moderna smarttelefonen - 2007

Medan smartphones fanns i början av 2000-talet tog det Apple att ta med sig massorna. Innan Apple lanserade iPhone ägde Nokia mobiltelefonspelet och hade till och med smartphone-liknande enheter, men användarupplevelsen saknades.

Och bara ett år efter lanseringen av iPhone 2007 tillkännagav Steve Jobs App Store 2008 som ändrade spelet för gott. Snart började miljontals människor (och nu miljarder tack vare Android och andra operativsystem) installera programvara som utökade kapaciteten på datorn i fickan.

Den föregående listan är inte uttömmande, men den innehåller några av de mest minnesvärda uppfinningarna och innovationerna under de senaste 175 åren, och de som påverkar våra dagliga liv. Så vad är nästa? Det kan vara självkörande bilar, robotassistenter eller något vi inte ens har tänkt på ännu.